Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Varannan svensk tar bilen till julfirandet.
Varannan svensk tar bilen till julfirandet.
Varannan svensk tar bilen till julfirandet.
Varannan svensk tar bilen till julfirandet.

Ny undersökning: Bilen populäraste transportmedlet i jul

Oftast stökigt väder och mycket trafik på vägarna.

Ändå väljer varannan svensk bilen när de ska resa till julfirandet.

Och inte nog med det, en av tre planerar en semester med bilen i vinter.

Det är däcktillverkaren Goodyear som frågat 1 000 svenskar om resvanorna i vinter och under julhelgen.
Och resultatet visar att bilen är det populäraste verktyget vid resan under julhelgen, trots alla varningar om snökaos och tät trafik på vissa håll.
Anledningen till att bilen är så populär är att den anses vara det mest flexibla sättet att resa. Det behövs inga bokningar eller tidtabeller och det går att bestämma själv hur länge man vill stanna till under resan eller vid resmålet. 

45 procent av de som tänker använda bil under en resa vinter svarade att de tyckte att det var det trevligaste sättet att resa. 24 procent ansåg att det var ett prisvärt alternativ till flyg eller tåg, trots stigande bränslepriser det senaste året. Det ansågs också vara en fördel att slippa bära med sig en massa bagage, det räcker att packa bilen med julklappar både på ditvägen och på hemvägen.

50 procent av de som tillfrågades svarade att de tänker ta bilen till julfirandet. 43 procent planerade inte för att använda bilen och tre respektive fyra procent svarade att de inte firade jul eller att de inte visste.

Nästan var tredje svarade att de tänkte använda bilen till en semester under vintern och planerna på vintersemester var jämt fördelade över jullovet, påsklovet och utanför ledigheterna.

Bilen ett prisvärt alternativ

63 procent planerade inte för någon semester med bil i vinter.

Goodyears Claes Hedström vill passa på att skicka med lite goda råd till alla som tänker borsta av snön på bilen och ge sig ut i trafiken:

– Under vintern, speciellt kring jul, är stressen extra påtaglig hos många av landets förare. Stress i kombination med isiga och snöfyllda vägar innebär att det lätt kan ske olyckor i trafiken. Vi vill därför poängtera hur viktigt det är att ta god tid på sig så du slipper att stressa.

– Planera din resa ordentligt, ta det försiktigt och anpassa din körstil efter rådande väder- och vägförhållanden. Tänk även på att kontrollera vinterdäcken så bilen är rustad med passande däck i bra skick, säger Hedström.

Bra att packa med sig på bilresan

Varma kläder och reflexvästar

Skulle olyckan vara framme och bilen blir stående i mörker och kyla är det viktigt att ha med sig varma kläder. Ficklampa och reflexvästar är också bra om man behöver gå ut ur bilen i vintermörkret.

 

Isskrapa och spolarvätska

För att säkerställa god sikt under vinterkörningen bör man alltid ha med sig en isskrapa. Under vintern går det också åt extra mycket spolarvätska, så se till att alltid ha med en färdigblandad flaska i reserv. För att hålla god sikt under hela bilresan är det också bra att kontrollera torkarbladen och byta ut vid behov innan bilsemestern.

 

Karta

De flesta använder numera en digital karta och många bilar är dessutom utrustade med gps. Men tekniken kan strula. Därför är det bra att även ha med sig en fysisk karta, för att säkert kunna hålla koll på vilken väg man ska åka.