Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny undersökning: de här litar vi på när vi ska köpa bil

Kvinnor kan mer om de ekonomiska förutsättningarna vid ett bilköp.

Och unga litar mer på kvinnliga bilförsäljare.

En ny undersökning avslöjar hur kvinnor och män köper och säljer bil.

Det är Kantar Sifo som genomfört undersökningen om våra köp- och säljvanor. Undersökningen är gjord på uppdrag av begbilshandelskedjan Kamux.

Bilbranschen vittnar om en tydlig förändring bland sina kunder. Enligt Kamux handlare är det i dag lika många kvinnor som män som tar beslut om ett bilköp. Men kvinnorna baserar sina beslut på andra saker än männen:

– Enligt mina observationer har kvinnorna oftast bättre koll på ekonomidelen. Hur räntorna ser ut, kostnader för försäkringar och skatter. Vilken bil som kommer innebära en större eller mindre kostnad i längden. Många gånger har kvinnorna mer kunskap än männen kring detta och förstår i högre utsträckning hur viktig ekonomin faktiskt är, avslutar Jeremias Heikkinen, butikschef på Kamux i Borlänge.

Unga litar på kvinnor

I undersökningen får bilköpare också svara på frågor om vem de litar mest på vid ett bilköp, en kvinnlig bilförsäljare eller en manlig.

I åldersgruppen 35 år och äldre litar bilköparna lika mycket på en manlig säljare som en kvinnlig. Men bland yngre bilköpare var det vanligare att bilköparna litade mer på den kvinnliga säljaren.

– Att undersökningen visar att unga litar mer på kvinnor stärker ytterligare det faktum att kvinnor har en given roll i den här branschen, säger Tina Dahl, kommunikationsansvarig på Kamux.

Åtta procent av de tillfrågade svarade att de ”inte litar på någon” vilket tyder på att bilbranschen fortfarande har en viss förtroendekris att ta hand om.