Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070719-audi-miljödiesel070719-audi-miljödiesel070719-audi-miljödiesel
070719-audi-miljödiesel

Ny världsledande dieselmotor från Audi

Nästa år kommer Audi börja serietillverka en typ av dieselmotor som de själva påstår kommer vara världens renaste. Dessutom kommer Audi att fylla på modellprogrammet med modeller som kommer att uppfylla Euro-5-kraven flera år i förväg.

Bränslepriserna fortsätter stiga och miljökraven blir allt tuffare. Det gör att fordonstillverkarna tvingas tänka om, och i viss mån är de tvungna att byta ut eller kraftigt modifiera motorerna i sitt modellprogram.

Nu tänker Audi ta miljötäten. Redan nästa år lanserar de nya dieselmotorer som ska uppfylla myndigheternas miljökrav flera år i förväg. Dessutom kommer Audi lansera flera nya ”e-modeller” som ska erbjuda bästa möjliga bränsleekonomi och låga halter av utsläpp av farliga avgaser.

Audis nya TDI-motorer kommer att erbjuda låga utsläpp av miljöfarliga avgaser, bra bränsleekonomi och goda prestanda. Redan när Audis nya typ av dieselmotorer börjar serietillverkas under 2008 kommer de att uppfylla de kommande Euro-5-kraven, vilket är flera år i förtid.  Framgångsreceptet är hög verkningsgrad och maximal förbränning av bränslet.

Den första av den nya typen av miljövänligare dieselmotor kommer att vara en 3,0-liters V6 som kommer att göra debut hos Audi A4 och Q7. Enligt uppgift kommer den nya motorn erbjuda 233 hästkrafter samt 500 newtonmeter vridmoment hos A4, och 550 newtonmeter hos Q7.

Vidare låter Audi meddela att deras utvecklingsarbete av flera olika hybridmodeller, och motorer för alternativa bränslen pågår i allra högsta grad.