Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080807-vw-roadster080807-vw-roadster080807-vw-roadster
080807-vw-roadster

Ny VW-roadster på gång

Volkswagen uppges arbeta på att ta fram en liten och billig mittmotoriserad sportroadster i stil med Lotus Elise och Toyota MR2. VW-vd:n Martin Winterkorn avslöjar att ett koncept som förevisar den kommande bilen ska visas i november.

Volkswagen uppges ha återupplivat planerna på att lansera en liten och billig sportbil. VW har tidigare haft planer på en liknande bil. För några år sedan visades Concept R följt av konceptet Eco Racer. Båda bilarna stoppades dock av VW-ledningen. Men med det nya konceptet ska historien inte upprepa sig. En insiderkälla säger till AutoWeek att det senaste konceptet redan ska ha fått grönt ljus från ledningen och att det ska visas på Los Angeles Auto Show i november. Låt oss hoppas att källan har rätt.

Den nya sportbilen uppges bli tillgänglig både som coupé och öppen roadster. Uppdraget att bygga bilen kan komma att gå till fristående bilbyggaren Karmann. Bilen beskrivs som en billig konkurrent främst till Lotus Elise och fokus sägs ligga på stilren design och underhållande köregenskaper i en lättviktig och bränslesnål konstruktion. Motorn ska sitta i mitten och drivningen ligga på bakhjulen. För att hålla vikten nere uppges VW ha fått hjälp av Audi som har bidragit med sitt kunnande i aluminiumkonstruktioner. Aktuella motorer uppges bland annat vara VW:s välkända 1,4-liters TSI-motor och 1,4-liters dieseln från Polo TDI BlueMotion. En toppversion blir säkerligen även aktuell, kanske med en högvarvig 2,0-liters bensinare under huven. VW:s duktiga DSG-låda får med all sannolikhet ansvara för kraftöverföringen.

VW:s designchef Walter da Silva är ytterst ansvarig för designen och bilen uppges låna friskt från VW:s stora lager av delar för att den ska vara så billig som möjligt. Det viskas även om att en Audi-variant kan komma framöver i form av en R4. Ett högst obekräftat rykte är att även Porsche funderar på att bygga en egen version av bilen, i form av en efterträdare till gamla 914.