Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AC Cars

Nya AC Cobra är här – med rejäl prislapp

Med modern teknik och V8 under huven ska AC Cobra återuppstå – ännu en gång. Maffiga fartresurser, men också svindlande prislapp. 

Efter den senaste konkursen återuppstod AC Cars ur askan ännu en gång i fjol och så sent som i december visade man upp en silhuettbild på en kommande modell – en AC Cobra, förstås. Nu får vi se hur AC Cars mer i detalj har tänkt sig att den kommande bilen, kallad GT Roadster, ska se ut. 

Vid ett första ögonkast ser den ut som en klassisk AC Cobra. Formerna och proportionerna sitter där, men i detaljerna har den moderniserats. Än så länge är datorrenderingar allt vi får se och den fullständiga presentationen av bilen väntas först i april i år. 

Det hindrar oss inte från att kunna notera lite för stora fälgar, backspeglar lackade i karossens färg och strålkastare med LED-varselljus. Vindrutans ram är förmodligen av säkerhetsskäl tjock som på en modern bil och dörrhandtagen är infällda i dörren. Så var det ju inte när det begav sig. 

1 AV 3
Foto: AC Cars
2 AV 3
Foto: AC Cars
3 AV 3
Foto: AC Cars

Särskilt mycket av cockpit ser vi inte, mer än att det inte är en stor träratt från Moto-lita som man får hålla i sig i. Instrumenteringen har digitala inslag, kanske den största avvikelsen från ursprunget. 

Under huven finns en kompressormatad, femliters V8 från Ford som lämnar 654 hästkrafter, som driver på bakhjulen antingen genom en sexväxlad manuell låda eller en tioväxlad automatlåda. Med en vikt på ungefär 1 500 kilo ska AC GT Roadster kunna sprinta till 100 kilometer per timme på 3,4 sekunder och toppa uppåt 280 kilometer i timmen. 

Prislistan väntas starta på 285 000 pund, motsvarande cirka 3,6 miljoner kronor, hemma i Storbritannien.