Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080208-sl63amg-sl65amg
080208-sl63amg-sl65amg
080208-sl63amg-sl65amg
080208-sl63amg-sl65amg

Nya ansikten: SL 63 AMG och SL 65 AMG

Som väntat följs den ansiktslyfta Mercedes SL av dess AMG-trimmade diton. Nyheterna är att SL 55 får ge plats för SL 63 och SL 65. Dessutom införs Mercedes sjustegade MCT-växellåda.

Exteriört får den nya SL AMG alla de förändringar som nyligen presenterades på vanliga SL. Om det är en förbättring eller inte är upp till den enskilde att avgöra. AMG-specifika detaljer är en något ändrad motorhuv, komplett kjolpaket, gälar på sidorna och nya fälgar som AMG ser ut att ha plockat från en 911 Turbo. Medföljande i AMG-paketet är naturligtvis även ett gäng AMG-märken utspridda över hela bilen. Invändigt omgärdas föraren av läder och kolfiberpaneler men även en ny, treekrad ratt. Mätartavlorna har fått röda nålar som svingar till max och tillbaka varje gång tändningen slås på.

Den stora nyheten med ansiktslyftningen av SL 63 AMG är att den utrustas med Mercedes sjustegade MCT-låda. MCT står för Multi-Clutch Transmission och ska göra färden ännu mjukare och snabbare. Men Mercedes vågar även lova att färden blir roligare med den nya lådan. MCT-lådan går att ställa in i fyra olika lägen, Comfort, Sport, Sport plus och Manual. I det manuella läget är en växling avklarad på 100 millisekunder vilket är 50 procent snabbare än i komfortläget.

Motorn i SL 63 AMG är en 6,3 liter stor V8, som enligt uppgift är den första motorn helt och hållet utvecklad av AMG själva. Med 525 hästkrafter och 630 NM tar den sig från 0-100 km/h på strax under fem sekunder. Storebror SL 65 AMG drivs av en V12-motor på sex liter med dubbla turboaggregat som gör att motorn levererar 612 hästkrafter. SL 65 begåvas inte med den nya MCT-växellådan, utan den får fortsätta dras med den femstegade lådan. Den gör dock jobbet bra, färden från 0-100 km/h klaras på 4,2 sekunder.

Faller andan på så kan man välja till ett Performance-paket, som bland annat innehåller ventilerade keramiska bromsar på framhjulen och ett vassare fjädringssystem. Väljs paketet till krymper även ratten och blir tillplattad i underkant och det så kallade Airscarf-systemet sätts in i stolarna.

Priserna för SL 63 AMG och SL 65 AMG är ännu inte fastställda. För de som känner att de behöver vänta på prisuppgifterna innan köp är det nog ändå fel bil.