Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin

Nya Aston Martin Vantage Roadster officiell

En bild. Det är allt vi har fått ta del av när det gäller nya Aston Martin Vantage Roadster. Men nu kommer mer fakta, prisuppgifter och bilder. 

I oktober 2019 presenterades Aston Martin Vantage Roadster men knappast med buller och bång. Blott en bild visades i tillverkarens twitterflöde på den öppna versionen av märkets instegsmodell som lanserades i sin senaste skepnad 2017. Nu kommer ett regelrätt pressmeddelande och de antaganden vi haft sedan tidigare visar sig stämma.

Foto: Aston Martin

Maskinmässig förlitar sig den öppna versionen på samma teknik som coupén: en V8 på fyra liter och 510 hästkrafter kopplad till en åttaväxlad automatlåda. Den sjuväxlade manuella lådan, hämtad från den limiterade versionen Vantage AMR, finns dock bara till coupén som tillval.

LÄS MER: Aston Martin blir Formel 1-stall

Vantage Roadster accelererar 0-60 mph (97 km/h) på 3,7 sekunder och toppar 306 km/h. Att jämföra med 3,5 sekunder respektive 314 km/h för coupén. Blev du plötsligt mer intresserad av den kan du läsa vår provkörning av coupén här. Roadstern har annars samma teknik i övrigt som coupén – samma förarassisterande system, körlägen och adaptiva fjädring och så vidare.

Foto: Aston Martin

Mer intressant än ovanstående siffror är kanske själva taket – eller suffletten rättare sagt. Det rör sig alltså om ett tygtak som monterats på märkets Z-formade konstruktion som kan fällas och höjas i farter upp till 50 km/h. Det tar 6,7 respektive 6,8 sekunder, vilket enligt Aston Martin själva är rekordsiffror – ingen annan öppen bil kan visa upp bättre siffror. Den nätta konstruktionen är bidragande till att bara 60 kg har adderats i vikt på den öppna versionen jämfört med coupén.

LÄS MER: Bilarna som James Bond kör i nya filmen

Konstruktionen gör även att taket tar lite plats i bagageutrymmet när det är nedfällt men det är ändå starkt begränsat jämfört med coupén: 200 mot 350 liter. Stort nog för en golfbag och lite småsaker. Nej, det är inte vi som drar den gamla klyschan – det står att läsa i pressmeddelandet från Aston Martin.

Foto: Aston Martin

Där står också glädjande nog priset för Aston Martin Vantage Roadster. I England blir påslaget jämfört med den täckta versionen 12 100 pund, cirka 151 000 kronor, och prislappen lyder 126 950 pund vilket i svensk valuta blir ungefär 1 585 000 kronor.

Leveranser av bilarna beräknas starta under andra kvartalet 2020.