Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Vauxhall

Nya Astra ska byggas i Storbritannien – men Brexit avgör

Tillverkningen av modellen Astra flyttar hem till Tyskland men PSA vill även att nästa generation ska tillverkas i Storbritannien. Brexit kan dock sätta käppar i hjulet.

PSA-koncernen har nu gjort klart var nästa generation Astra ska byggas: hemma i Rüsselsheim och i brittiska Ellesmere Port – där dagens Astra byggs liksom i polska Gliwice.

PSA understryker dock att det förutsätter att ett handelsavtal mellan Europeiska Unionen och Storbritannien, som ju lämnar unionen, kommer till skott. Två fabriker i Europa ska bygga kommande Astra, en modell som i dag säljs med både Opel- och Vauxhall-emblem.

LÄS MER: PSA ska växa med 50 procent

Fabriken i Ellesmere Port, med cirka 1 100 anställda, har tidigare i år pausat i produktionen på grund av ”Brexit” och det är redan klart att 241 tjänster kommer att försvinna under året. 2017 gick man ner från tre till två skift på fabriken.

I Ellesmere Port har tillverkat Vauxhall-bilar sedan 1964, första modell var Viva som delade teknik med Kadett A. Astra är i dag den enda bilmodell som tillverkas i fabriken.