Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071018-audi-a1-concept
071018-audi-a1-concept
071018-audi-a1-concept
071018-audi-a1-concept

Nya Audi A1 får hybriddrift

Audi vill inte låta BMW:s Mini Cooper härja fritt i segmentet dyra småbilar. Därför kommer nu A1 – här är de första bilderna!

Mini Cooper har varit en oväntad men monumental succé och kassako för BMW. Därför vill även konkurrenterna ge sig in i segmentet. På den stundande Tokysalongen presenterar Audi Metroproject Quattro, kommande A1, som du kan se på bilderna här nedan. Bilder som för övrigt inte är tänkt att visas ännu, men en läcka hos Audi har sett till att de redan finns på Internet.

Med stor grill, kantiga strålkastare och takbåge mellan A- och C-stolpen i aluminium, samt tak i samma material blir A1 betydligt tuffare och mer macho än sin brittisk/tyske kombatant. 

Under huven återfinns i konceptbilen 1,4-liters TFSI-motorn på 150 hästkrafter som vi känner igen från VW Tiguan. Intressantast är dock att en elmotor och batteristack – sammanlagd vikt 70 kilo – adderas och gör åtminstone konceptbilen till en fullhybrid. 30 kW, motsvarande 41 hästkrafter, ska elmotorn utveckla. Batterikapaciteten ska räcka i 10 mil. 

Batterierna ska dels kunna återuppladdas under körning vid gas och broms men även från ett vanligt eluttag. Tillsammans med stop/go-funktion och bromskraftåtervinning ska bensinförbrukningen hamna på relativt låga 0,49 l/mil. Vilket betyder CO2-utsläpp om 112 g/km. 

Roligast är att bilen trots sin förbrukning ska kunna ta sig från 0 till 100 på 7,8 sekunder. Toppfarten anges till 201 km/h. 3,91 meter lång, 1,75 bred och hjulbasen är 2,46 meter. 

Strålkastarna bygger på LED-ljus, både för halvljus och parkeringsljus, återstår att se om det kommer i produktion. Stötdämparna är av magnetic-ride-typ. Alltså magnetisk påverkbar vätska som gör att olika hårdhet kan väljas.