Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi A1 Sportback officiell

En helt ny generation av Audis minsta modell A1 kliver nu fram. Generationsskiftet bjuder på större bil, sportigare framtoning och ny teknik.

I november 2011 presenterade Audi femdörrarsversionen Sportback av märkets då nya minsting A1 som hade presenterats i tredörrarsutförande drygt ett och ett halvt år tidigare. Nu, nästan sju år senare, är det dags för avlösaren när nya A1 Sportback presenteras.

Gener från Audi Sport quattro

Gamla A1 Sportback bjöd på, vad man tyckte då, ett sportigt och lite aggressivt utseende. Ännu lite mer argsint utseende fick den vid uppdateringen 2015, men det är ändå inte i paritet med hur nya A1 Sportback ser ut. Fronten har gjorts än mer arg och kaxig med många luftinsläpp och galler i svart. Ett luftinsläpp sticker ut mer än övriga, nämligen det i framkant av huven. Detta tilltag kanske du mest förknippas med Porsche 924 Turbo, men Audi vill så klart att du ska tänka på Audi Sport quattro (fantastisk artikel på länken) från 1984. Luftslitsarna är tre till antalet, precis som på nämnda Sport quattro. Nämnda Porsche hade fyra.

Större och rymligare

Nya A1 Sportback är större än sin företrädare. På längden har modellen vuxit med nästan 5,6 centimeter till 402,9 centimeter medan bredden är ungefär densamma – 174 centimeter är sex millimeter smalare än tidigare. På höjden har A1 Sportback skalat bort ungefär 1,3 centimeter och mäter numera 140,9 centimeter.

Audi beskriver axelavståndet som 256,3 centimeter långt vilket betyder 9,4 extra centimeter jämfört med utgående modellgeneration. Överhängen fram och bak har kortats ned med några centimeter vardera för att ge bilen det rätta stuket.

Bagageutrymmet har blivit rymligare. 65 liter extra ger en totalvolym på 335 liter när baksätesryggen är uppfälld. Med den nedfälld ryms upp till 1 090 liter.

Lasttröskeln beskriver Audi som låg, men 66,8 centimeter är faktiskt halvcentimetern högre än på utgående A1 Sportback. Skillnaden är så liten att den i princip är försumbar.

En icke försumbar förändring är bagageutrymmets lastbredd. I gamla A1 Sportback gick det att trycka in 92,1 centimeter breda grejer. I nya A1 Sportback är det möjligt att frakta prylar som är exakt 100 centimeter, trots att bilen är sex millimeter smalare än sin föregångare. Audi har nämligen lyckats trolla bort inkräktande hjulhus tack vare separat montering av stötdämpare och fjädrar.

Bara bensinmotorer

Till nya Audi A1 Sportback hör flertalet motorer. Gemensamt för samtliga är att de är bensindrivna, turboladdade och är utrustade med partikelfilter. Inga dieselmotorer alltså.

Effektmässigt sträcker sig motorerna från 95 till 200 hästkrafter där den minsta är en trecylindrig historia med en volym på 1,0 medan de kraftfullare än på 1,5 och 2,0 liter.

Samtliga motorer bortsett från ”värstingalternativet” 40 TFSI kan kombineras med antingen sexväxlad manuell låda eller sjuväxlad S tronic-dubbelkopplingslåda. 40 TFSI är standardutrustad med sexväxlad S tronic-låda.

S1 Sportback

Någon ny S1 Sportback presenteras inte i dag, men den sägs komma nästa år och då med 250 hästkrafter ur en turbomatad 2,0-litersmaskin. Räkna med en 0-100-tid någonstans strax över fem sekunder.

Sebastian Fröberg har kikat på nya Audi A1 Sportback. Hur den upplevs läser du om i kommande nummer av Teknikens Värld.

Mycket teknik

Audi har gett A1 Sportback-brukaren mycket teknik att leka med och förlita sig på. Skärmen i instrumenthuset är standard oavsett vilket version av modellen man väljer, men kan utökas med Audi virtual cockpit för mer avancerad visning och grafik.

Skärmen på instrumentbrädan kan växa upp till 10,1 tum och i vassaste utförandena är det möjligt att med fingret skriva kommandon direkt på skärmen, precis som på skärmarna i storebröderna A6, A7 och A8.

Bilen är så klart uppkopplad för att kunna ta emot de senaste om trafiksituationen, ladda ned nya navigationskartor (fyra om året är gratis) och andra tjänster som förhoppningsvis gör livet i bilen lite enklare. I MMI navigation plus-systemet får du dessutom åtkomst till ditt Twitter-konto och din epostinkorg samt Google Earth med Google Street View.Adaptiv farthållare med avståndsradar, autobroms som även känner av cyklister och fotgängare, filhållningsassistent, parkeringsassistent och mycket annat finns för att hjälpa föraren att säkerställa framförandet.

https://youtu.be/AMRedkKT0fk

Säljstart och pris

Några priser har ännu inte annonserats, däremot är säljstarten planerad till augusti medan själva lanseringen äger rum i november 2018.