Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090505-nya-audi-a3-sedan
090505-nya-audi-a3-sedan
090505-nya-audi-a3-sedan
090505-nya-audi-a3-sedan Foto: Abdruck fuer Pressezwecke honorarfrei

Nya Audi A3 kommer som sedan

Det börjar närma sig slutet på livscykeln för nuvarande generation A3 och en ersättare är på väg. När nya Audi A3 kommer om två år kan den göra det i ett utförande vi inte har sett förut – som sedan.

 Audi tror sig ha funnit en fördel gentemot sina konkurrenter. Enligt brittiska Autocar ska nya Audi A3, som lanseras 2011, komma även i sedanutförande. Det skulle i så fall bli första gången som Audis bidrag till Golf-klassen blir tillgänglig som fyradörrars sedan. Enligt Autocars källor har Audi noga studerat den amerikanska marknaden och kommit fram till att USA-köparna föredrar fyradörrarsutförandet framför en så kallad hatchback. Nya Audi A3 väntas bli tillgänglig som tredörrars, femdörrars (sportback), cabriolet och fyradörrars sedan.

En längre och rymligare A3 är logisk med tanke på att storebror A4 har växte betänkligt när den senaste generationen lanserades. Sedan första generationen infördes 1994 har A4 växt med 320 millimeter på längden, 90 millimeter på bredden 15 millimeter på höjden.   Steget upp till A6 är mindre än någonsin samtidigt som glappet mellan A3 och A4 har blivit allt större. En sedanmodell av A4 skulle passa fint in i det mellanrummet. Sedanmodellen av A3 uppges bli jämnstor med Volkswagen Jetta som i nuvarande form mäter 4,55 meter på längden. Men till skillnad från sin koncernbroder kommer nya A3 att begåvas med ett vasst formgivet yttre med en tydlig coupéprofil och svepande taklinje. Lastkapaciteten ska ändå bli större än hos Sportback-modellen. Autocars källa påpekar att nya A3 inte kommer att introducera något helt nytt eller spännande designspråk, det ska synas att det är en Audi.

Nya A3 ska byggas på en helt ny plattform, en generation senare än nuvarande PQ35 som bildar grund för Golf. Den nya plattformen ska användas väl i hela VW-familjen och väntas ge upphov till cirka tre miljoner bilar per år. Motoralternativen ska inledningsvis utgöras av en ny 1,2-liters TSI-motor med 105 hästkrafter, en 1,4-liters TSI med 140 hästar, en 1,8-liters TSI som levererar 180 hästkrafter samt 2,0 TFSI med 210 hästkrafter. På dieselsidan väntas en ny 1,6 TDI med stop/start-funktion och 105 hästar. Denna snåldiesel ska släppa ut strax under 100 gram koldioxid per kilometer. Andra dieselmotorer blir en 2,0-liters med 140 hästar och en dubbelturbomatad version av densamma som ska ta sig an BMW:s pigga tvålitersdieslar. Längre fram i tiden kommer även nya S3 med 280 hästkrafter och slutligen även storsläggan RS3 med sina 380 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Läs mer