Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Nya Audi A3 Sedan officiell

Den har vuxit jämfört med sin föregångare, nya Audi A3 Sedan som kompletterar redan presenterade A3 Sportback. Bilen går att beställa och kostar från 286 000 kronor. Leveranserna inleds i slutet av sommaren.

Nu har Audi laddat för att sätta fart efter Mercedes A-klass som är den modell i klassens ”premiumtrio” (utgörs av Audi A3, BMW 1-serie och Mercedes A-klass) som gör bäst ifrån sig, inte bara i Sverige utan även i hela Europa. I fjol registrerades 3 117 A-klass i Sverige, snäppet fler än A3:s 2 990 och 1-series 2 712. Motsvarande siffror för hela den europeiska marknaden är 197 599, 129 022 och 110 626 i ordningen A-klass, A3 och 1-serie.

Mercedes har haft ett försprång i och med att A-klass byttes ut under 2018, modellen är alltså ny. Det är förvisso 1-serie också, men BMW genomförde generationsskiftet under 2019 vilket ofta påverkar försäljningen.

Med tanke på att den A3 som såldes i fjol i olika skepnader är en nästan åtta år gammal bil är Audis siffror i klassen imponerande. Och med en ny A3 Sportback samt nu även nya A3 Sedan finns det goda förutsättningar att äta upp avståndet fram till ettan.

Ny, stor grill dominerar fronten på nya A3 Sedan. Foto: Audi

Nya A3 Sedan har samma axelavstånd som sitt Sportback-syskon, det vill säga 263,6 centimeter. Måttet är detsamma som hos utgående A3-generation. Med 449,5 på längden är den knappt fyra centimeter längre än föregångaren och samtidigt 15,2 centimeter längre än nya A3 Sportback. Karossen hos sedanen är lika bred som hos A3 Sportback, nämligen 181,6 centimeter. Sedanen är däremot 2,4 centimeter lägre med sina 142,5 centimeter, det är också 0,9 centimeter högre än vad föregångaren mätte från topp till tå.

Något större än sin föregångare, betydligt längre än syskonet med fem dörrar, det vill säga nya A3 Sportback. Foto: Audi

Audi beskriver de interiöra utrymmena som bättre, framför allt för föraren som har drygt två extra centimeter mellan hjässa och innertak tack vare att förarstolen har en lägre position än tidigare.

Bagageutrymmet har dock inte vuxit utan sväljer fortfarande 425 liter. Det är 45 liter mer än vad nya Audi A3 Sportback rymmer.

Förarmiljö som påminner om den hos de större syskonen. Foto: Audi

Ingenjörerna i Ingolstadt har jobbat febrilt med att få nya A3 Sedan att utgöra mindre luftmotstånd än vad föregångaren lyckades med. Cd-värdet (skrivs även som Cw-värde) är nere i 0,25 vilket är 0,04 lägre. Det har man åstadkommit genom en rad olika metoder, bland annat har man klätt in underredet, förbättrat ytterbackspeglarnas utformning och försett fronten med elektriskt justerbara lameller i luftintagen för optimalt luftflöde.

Interiören ser ut som i Sportback-syskonet, det vill säga med en förarmiljö som domineras av stora skärmar för att det ständiga informationsflödet mellan förare, bil och trafik ska åskådliggöras tydligt. MMI-skärmen på mittkonsolen mäter 10,1 tum medan det digitala mätarklustret är något större med sina 10,25 tum på diagonalen. I standardutförande, vill säga. För i plus-utförande ökar Audi virtual cockpit till 12,3 tum.

Vill man ha ytterligare en informationsyta finns head up-display som tillval.

Foto: Audi

Uppkopplingsmöjligheterna är många, framför allt om man som köpare väljer MMI Navigation plus som även inkluderar realtidsdata i flera former, inte minst Car2X där Audi-bilar ute på vägarna kommunicerar med varandra för att ge en bättre bild av olika situationer.

Förarassistanssystemen är även de många, med bland annat autobroms, adaptiv farthållare med filhållningsteknik, undanmanöverassistans och effektivitetsassistans. Sistnämnda kommer med tips till föraren för att köra så ekonomiskt som möjligt, och drar nytta av information bland annat från navigationssystemet.

Två motoralternativ är aktuella vid lanseringen, som är nu då bilen från och med nuvarande vecka är beställningsbar.

Den ena är bensindriven och heter A3 Sedan 35 TFSI med 150 hästkrafter. Den kan fås med antingen sexväxlad manuell låda eller sjuväxlad S tronic-dubbelkopplingslåda. Motorn är på 1,5 liter och har både cylinderavstängningsteknik samt mildhybridsteknik som opererar på spänningsnivån 48 volt. Förbrukningen ligger på mellan 0,47 och 0,50 liter per mil och utsläppen av koldioxid på mellan 107 och 114 gram per kilometer. Låga siffror tänker du säkert, och visst är de låga men då kan det vara bra att veta att värdena är enligt den utgångna NEDC-körcykeln. Några WLTP-siffror finns märkligt nog ännu inte.

Foto: Audi

Dieselalternativet heter 35 TDI och bjuder också på 150 hästkrafter. Motorn finns bara i kombination med sjuväxlad S tronic-dubbelkopplingslåda. Det intressanta med denna är att den är en så kallad ”shift by wire”-låda vilket har möjliggjort en ny, pytteliten växelväljare likt hos flera andra nya bilmodeller från Volkswagen-koncernen.

Nya Audi A3 Sedan kostar från 286 000 kronor. Då får man bensinmotorn med manuell växellåda. Vill man addera dubbelkopplingslåda hoppar priset upp till 306 800 kronor.

Dieselversionen kostar från 348 500 kronor. Mycket pengar för en bil i C-segmentet med 150 hästkrafter.

Nya A3 Sedan ska alltså gå att beställa från och med vecka 17, det vill säga där vi nu befinner oss. Leveranserna ska inledas i augusti.