Nya Audi A3 Sportback – fakta, priser och bilder

Audi fortsätter trenden med lättare bilar med nya A3 Sportback som tappar 90 kilo till nya generationen. Framöver kommer förutom e-tron dessutom gasversionen TCNG. Vi har listan med nyheterna och svenska priser.

Audi följer principen skynda långsamt med designutvecklingen av sin A3-modell och A3 Sportback är inget undantag. Ägare till de tidigare modellerna kommer känna igen sig, dessutom finner man spår från de större modellerna, särskilt A4 Avant.

 Det är inte en längre bil Audi presenterar i och med lanseringen av A3 Sportback. Jämfört med förra generationen är bilen precis lika lång med undantaget av hjulbasen som växt med 58 millimeter. Det betyder i sin tur ett axelavstånd som har ett 35 millimeters övertag på tredörrarsversionen som teknikensvarld.se kunde rapportera om tidigare i år.

 För att få ner bränsleförbrukningen och förbättra vägegenskaperna har Audi lyckats trolla bort 90 kilo i skiftet mellan generationerna. Med 1,4 TFSI ger det en tjänstevikt utan förare på 1 205 kilo. 37 kilo har man sparat in genom ett större användande av hög- och ultrahöghållfast stål i säkerhetsburen. Ett flitigare användande av aluminium i bland annat motorhuv och skärmar har sparat 12 kilo.

 Lastutrymmet har växt från 302 liter till i A3 till 380 i A3 Sportback. Fälls baksätet växer utrymmet till 1 220 liter, från 1 032 liter enligt VDA-norm i A3. Baksätet kan fällas helt eller delvis med en delning 60/40.

 Kommer i el-, gas-, diesel- och bensinversioner

 Till en början kommer A3 Sportback med en turbodiesel och två direktinsprutade bensinturbomotorer. Dieselmotorn 2,0 TDI kommer i två olika trimgrader på 150 och 184 hästkrafter, där den senare kommer introduceras nästa år.

 1,4 TFSI och 1,8 TFSI representerar bensinsidan och finns tillgängliga från start. Den mindre motorn på 1,4 liter har ett motorblock i aluminium och väger 107 kilo, 21 kilo mindre än sin föregångare. Effekten ligger på 122 hästkrafter och 200 newtonmeter med en förbrukning på 0,53 liter, motsvarande 123 gram koldioxid per kilometer.

 Senare kommer en trimmad version även av denna motor, till 140 hästkrafter och 250 newtonmeter. Nyheten med denna är systemet Cylinder On Demand, vilken stänger av den andra och tredje cylindern när bilen rullar fritt och motorn har en låg belastning. Det ger en ännu lägre förbrukning till 0,47 liter per mil, trots den högre effekten.

 Med från start är även 1,8 TFSI som ger 180 hästkrafter och 250 newtonmeter. Genomsnittsförbrukningen för denna motor ligger på 0,56 liter per mil vilket motsvarar ett utsläpp på 130 gram per kilometer.

 Framöver kommer gasversionen TCNG 2013, eldrivna A3 Sportback e-tron 2014, och sportversionen S3 Sportback.

 Alla motorer får en sexväxlad manuell låda som standardutrustning. Dubbelkopplingslådan S tronic finns som tillval till alla motorer. Fyrhjulsdrivningssystemet quattro finns som tillval till de större motorerna 1,8 TFSI och 2,0 TDI. Två olika sportchassin finns att välja på som ger en sänkt kaross på antingen 15 eller 25 millimeter.

 Säkerhetssystem

 På säkerhetssidan har nya A3 Sportback precis som sitt kortare modellsyskon pyroteknikanordning i motorrummets bakre ände. Vid händelse av en eventuell påkörning av en fotgängare lyfts motorhuven några centimeter i bakkant för att dämpa sammanstötningen.

 Bromsskivorna fram är ventilerade på samtliga modeller. Stabiliseringskontrollen ESC hjälper föraren vid händelse av att något av hjulen börjar spinna och bromsar in hjulet och hjälper bilen in i kurvan.

 Audis nya infotainmentsystem MMI kommer som väntat även till Sportback. En 11 millimeter tunn och 5,8 alternativt sju tum stor display fälls ut automatiskt ur instrumentpanelen. Med alla tillval ikryssade ingår även en hårddisk på 60 gigabyte och 3D-grafik på 7-tumsskärmen. Mobiltelefoner och mediaspelare kan kopplas upp på systemet via blåtand.

 Adaptiva farthållare håller avståndet och anpassar hastigheten till framförvarande bil i hastigheter upp till 150 kilometer i timmen. Med förarhjälppaketet kan den adaptiva farthållaren användas i upp till 200 kilometer i timmen. Vingelvarnare och döda vinkelvarnare ingår också. Förarinformationssystemet kan även läsa av om man är trött och hojtar till att det är dags att ta en paus i körandet.

 Paketet Audi pre sense basic är också ett tillval som spänner bilbälten elektriskt och börjar stänga rutor och sollucka om den känner att en olycka är nära förebådande. Systemet kan även bromsa in bilen och i hastigheter upp till 30 kilometer i timmen kan systemet stanna in bilen helt.

 Till Sverige 2013

Audi A3 Sportback kommer till Sverige i februari 2013, men går att köpa från och med 24 september. Grundmodellen 1,4 TFSI med 122 hästkrafter börjar på 219 000 kronor. Steget upp till 1,8 TFSI kostar 262 000 kronor medan dieselmotorn 2,0 TDI går på 242 000 kronor. Tillägget S tronic går lös på 20 300 kronor och allhjulsdrift får man om man väljer till quattro för 16 500 kronor.