Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi A4 allroad quattro officiell – fakta och bilder

Passande nog när snön ligger djup på svensk mark visar Audi upp nya A4 i allroad-quattro-utförande som bland annat innebär 34 millimeter högre markfrigång. Men tyvärr, den når inte svensk mark förrän i sommar.

Nya Audi A4 lanserades förra året i både sedan- och kombiutförande (Avant). Båda bilarna har dragit lovord över sig, inte minst från oss på Teknikens Värld som prisat bland annat väghållning och ”tysthet” i både provkörningar och test.

Nu är turen kommen till den tredje varianten av nya A4. Det handlar inte om en ny karossversion, utan det är nya A4 i allroad quattro-utförande som ställs ut på bilsalongen i Detroit i dag och ett par veckor framöver.

Precis som tidigare A4 allroad quattro (kom för första gången 2009) är det högre markfrigång och skyddande plastdetaljer i front och bak, längs tröskellådor och runt skärmkanterna som skiljer denna version från en vanligt A4 Avant. Markfrigången är 3,4 centimeter högre (egentligen ”bara” 2,3 centimeter, men större hjul svarar för ytterligare 1,1 centimeter). Bra för den som har en jobbig lerstig sista biten innan stugan nås eller den som gillar att ge sig ut när snön ligger tung på gator, torg och över stock och sten.

Nya A4 allroad quattro är alltid fyrhjulsdriven, oavsett vilken av de sex olika motorerna som monterats i fabriken. Däremot kan man påverka växellådsvalet – manuell låda med sex växlar, sjustegad S tronic eller åttastegad tiptronic.

Motorpaletten utgörs av en bensinmotor på 2,0 liter och 252 hästkrafter. Dieselalternativen är fem till antalet varav tre av dem är på 2,0 liter. Antingen väljer man 150, 163 eller 190 hästkrafter.

Ytterligare två dieselmotorer finns. Dessa är V6:or på 3,0 liter och ger antingen 218 eller 272 hästkrafter.

Nya generationen A4 allroad quattro rymmer 505 liter bagage (1 510 med fällt baksäte). Skulle det inte räcka till är det bara att koppla på en släpvagn modell större. Bilen får nämligen dra upp till 2 000 kilo. Tillsammans med Trailer Assist blir det lekande lätt att backa även med ett släp påkopplat.

De svenska Audi-handlarnas orderböcker öppnar i februari. Till sommaren finns modellen för beskådan och provkörning i bilhallarna (provkörningar sker dock utanför).