Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi A4 Avant – tre snabba från provkörningen

PeO Kjellström, mannen som ständigt är på resande fot för att ge dig en första inblick i en ny bilmodells liv, har rest till Marseille för att köra nya Audi A4 Avant. Känns det gammal eller ny och fräsch? Ordet är ditt, PeO!

Tjena PeO! Nya Audi A4 Sedan i Venedig för ett tag sedan, nu Marseille och kombiversionen Avant.

– Så är det. För att vara lite mer geografiskt exakt befinner vi oss just nu när du ringer vid Circuit Paul Ricard, den berömda banan trekvarts timme öster om Marseille. I 17 grader och under lätta moln får vi höra ljuvliga toner från banan. Det är alltså inte vi som kör där, det är någon privatracing i dag, utan vi kör på landsvägarna här i krokarna.

Låter härligt! Bilen då, nya A4 Avant känns som ett kliv fram eller har utvecklingen stått stilla?

– Utvecklingen har verkligen inte stått stilla. Nya Audi A4 Avant är 120 kilo lättare än sin föregångare, det gör den väldigt mycket lättare i steget. Trevlig att ratta på vägarna – och så är den extremt tyst på den franska asfalten. Man skulle kunna tro att kombikarossen fungerar som en resonanslåda, men jag hör ingen skillnad på ljudbilden inne i kupén jämfört med i sedanen.

Static photoStatic photoStatic photo
Static photo Foto: AUDI AG

– Bagageutrymmet har vuxit med 15 VDA-liter, vilket gör A4 Avant rymligare än både C-klass Kombi och 3-serie Touring. Som mest rymmer den 1 510 liter. I bilen jag kör, en 2,0 TDI med 190 hästkrafter, är baksätet fällbart enligt 60/40, men 40/20/40-fällning finns också.

När är det svensk premiär och vad får man slanta upp för nya A4 i kombiskrud?

– I november är det svensk lansering, parallellt med sedanmodellen. Medan sedanen kostar från 299 000 kronor kostar Avant-kombin från 322 000 kronor. Kombitillägget är inte hela mellanskillnaden, då det ligger på 13 000 kronor.

– 90 procent av de svenska kunderna kommer att välja A4 Avant framför A4 Sedan. Ute i världen är det inte tvärtom, men nästan. 70 procent av världen väljer sedanen, endast 30 procent kombin.

Tack för rapporten, PeO! I kommande nummer av Teknikens Värld bjuder vår ständige globetrotter på en gedigen provkörningsrapport som berättar allt du behöver veta om nya Audi A4 Avant. Missa inte det!

Vill du ha lite lektyr medan du väntar, missa inte vår provkörning av nya A4 Sedan. Dessutom har du 110 bilder A4 Avant att frossa i nedan.