Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071017-audi-a4-prov-test
071017-audi-a4-prov-test
071017-audi-a4-prov-test
071017-audi-a4-prov-test

Nya Audi A4 – direkt från första provkörningen

Mikael Stjerna befinner sig just nu på italienska ön Sardinien där han provkör nya Audi A4. Vi slog honom en signal för att få svar på alla frågor angående den nya förväntade storsäljaren.

När undertecknad ringer upp Mikael Stjerna är han på väg från den första provkörningen av nya Audi A4. Det första han gör i telefonen är att ge mig en liten historielektion om Sardinien och platsen där provkörningen ägde rum, Costa Smeralda i nordöstra hörnet av den italienska ön. Jag lyssnar inte riktigt på det örat utan är mest nyfiken på nya Audi A4.

Det första Mikael Stjerna säger om bilen är att han är mycket imponerad. Bilen är klart mer spänstig än sin föregångare, den känns helt enkelt – som han själv säger det – mer på tå samtidigt som den är bekvämare. Bilen är mer dynamisk enligt Audi själva och Mikael Stjerna är beredd att hålla med. Bilen har bättre styrrespons än hos tidigare A4, den följer förarens styrintentioner utan problem och bäst av allt – bilen är inte alls lika framtung som tidigare.

Anledningen till förbättringen är bland annat en längre hjulbas – 16 centimeter längre än hos förra generationen, den tredje i ordningen. Nu är motorn placerad nästan rakt över framaxeln som i sin tur är framflyttad de 16 centimetrarna som nämndes ovan. Detta ger inte bara ett kortare överhäng fram och en viktfördelning fram/bak på 54/46 procent, utan även en rymligare kupé. Baksätet är det som gynnats mest av det större utrymmet interiört. Baksätet har ofta stått för de flesta klagomålen när det gäller gamla Audi A4. Dock tar kardantunneln fortfarande upp en hel del plats.

Designmässigt berättar Mikael Stjerna att nya Audi A4 är snyggare och ser mer smäcker ut än tidigare. Detta beror dels på att det långa överhänget fram är borta, men också på bilens konkava sidor som för en kort stund för tankarna till BMW 1-serie.

Mikael Stjerna provkörde nya A4 med två olika motorer. Först treliters turbodieseln (TDI) med 240 hästkrafter som ytterligare imponerar på vår utsände på Sardinien. Motorn, som även finns till nya A5, är ett under av kraft och skickar iväg bilen från stillastående till 100 km/h på 6,1 sekunder – rena rama sportbilen trots oljebrännare under huven. Mycket diesel förbrukar den inte heller – 0,69 liter per mil vill den ha vid blandad körning, en imponerande siffra speciellt med tanke på att bilen är fyrhjulsdriven (quattro).

1,8-liters TFSI-motorn (bensin med turbo) provkördes också en runda. Med sina 160 hästkrafter känns den både sportig i karaktären och varvvillig, men tyvärr upplevs den som lite i klenaste laget på låga varv.

Inte allt för lång tid efter lanseringen av nya A4 kommer det en version med etanolmotor, kan vara bra att veta för alla miljövänliga svenskar.

Innan vårt samtal avslutas hinner Mikael Stjerna dela med sig av ytterligare några känslor från provkörningen.

– Vem ska nu köpa en Audi A6 när nya A4 kommer? De båda modellerna känns mer eller mindre lika rymliga trots att A4 är något kortare, säger Mikael Stjerna precis innan han åker in i en tunnel och telefonförbindelsen bryts.

Leveransen av nya Audi A4 i Sverige påbörjas efter nyår, men går att beställa redan nu. Priset för grundversionen 1,8 TFSI kostar 261 000 kronor vilket är ett påslag med endast 3 000 kronor jämfört med vad förra generationens A4 1,8T kostade.

Med nya Audi A4 kommer övriga bilar på tjänstebilsmarknaden att garanterat få ännu hårdare konkurrens än i dag.