Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi A4 kommer 2014 med ny teknik

Det har passerat fem år sedan senaste generationen Audi A4 lanserades och bara knappt ett år sedan den uppdaterades. En ny generation är på gång om ett drygt år, med för modellen ny – främst bränslebesparande – teknik.

Det är tyska Auto Motor und Sport som sitter inne med en hel del information om nästa generation A4, Audis viktigaste modell (som sålt i över tio miljoner exemplar tillsammans med föregångaren Audi 80). Enligt den tyska biltidningen blir nya A4 mer eller mindre oförändrad rent storleksmässigt, vilket skulle betyda omkring dagens 4,72 meter på längden. Däremot kommer karossens linjer att vara mer dynamiska (ett diffust begrepp dock) och konturerna mer skarpa.

 Fronten kommer att ge mer tyngd åt single frame-grillen och strålkastarna sägs gå i ett med luftintagen undertill. Bakljusen blir större än i dag och sedanmodellen verkar enligt uppgifterna få en standardmonterad vinge.

 Interiört kan vi förvänta oss sober och stilren layout med nyheter så som pekplatta på mittkonsolen och head up-display som standard. Pekplattan, som vi redan sett i A3, A6, A7 och A8, underlättar styrandet av MMI-systemet, exempelvis när man surfar på Internet, genom att svepa fingrarna i bestämda mönster och bokstäver.

 Under huven blir det som i dag – en rad olika bensin- och dieselmotorer. 1,4 TSI-motorn, antingen på 122 eller 180 hästkrafter, kommer att vara utrustad med cylinderavstängning vilket gör att motorn går på två cylindrar i stället för fyra vid låg eller medelhög belastning. Enligt uträkningar går en motor på just denna belastningsnivå under 70 procent av sin tid. Cylinderavstängningen sägs bidra till att sänka förbrukningen med en halv deciliter per mil.

 Denna teknik har Audi redan, bland annat i nya A3 och ännu inte lanserade Audi RS6 Avant. Den ena med två cylindrar som stängs av, den andra med fyra. Även andra bilar inom koncernen drar redan nytta av cylinderavstängning, bland annat nya Golf.

 Under 2015 kommer Audi A4 som hybrid. Först blir det en bensinhybrid som med 2,0 TFSI-motor på 211 hästkrafter tar hjälp av en elmotor på 95 hästkrafter. På ren el ska det vara möjligt att avverka sträckor på upp till fem mil. Något senare dyker även en dieselhybridversion upp av denna femte generation A4.

Utöver snålare drivlinor kan vi lägga till sänkt vikt på A4. Ungefär 100 kilo ska bantas bort till den nya generationen.

 Nya Audi A4 har enligt tyskarna premiär i mitten av 2014.