Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi A5 och S5 Cabriolet officiella

Audis A4-baserade coupémodell tappar taket, och ersätter det med en tygsufflett. Den nya generationen får mer utrymme, och ett inbyggt intercomsystem.

Den nya generationen A5 och S5 i coupéutförande lanserades redan under försommaren. Nu, lagom till den första snön, visar Audi upp cabrioletvarianterna. Precis som förut satsar Audi på ett konventionellt tygtak, som kan fällas upp och ned i farter upp till 50 km/h på 15 respektive 18 sekunder. Bra vid plötsliga skyfall. En smart nyhet är ett inbyggt intercomsystem med högtalare och mikrofoner, för att underlätta samtal mellan stolsraderna med taket nere.

I och med generationsskiftet har modellen vuxit på längden med nästan fem centimeter, men är trots det lättare än föregångaren och mer vridstyv. Upp till 40 kilo lättare och 40 procent mer vridstyv faktiskt, enligt Audis ingenjörer. Med taket i uppfällt läge rymmer bagageutrymmet 380 liter. Det är lite mer än en Volkswagen Golf, och helt okej för en cabriolet. Ryggstöden i baksätet kan fällas 50/50 med knappar i bagageutrymmet.

Cabrioletmodellen kommer med samma motoralternativ som coupén. Från en tvålitersdiesel med framhjulsdrift via en tvåliters bensinturbo och de sedvanliga V6-dieslarna, ända upp till toppversionen S5, och kanske också en RS5 längre fram. S5 får en nyutvecklad V6-turbo på tre liter och 354 hästkrafter. Priserna för A5 cabriolet startar på 428 000, och S5 cabriolet kostar minst 695 000. Premiär hos de svenska handlarna sker under våren 2017.