Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AUDI AG

Nya Audi A5 och S5 Coupé officiella – fakta och bilder

Efter många års trogen tjänst är det dags för första generationen Audi A5 Coupé och S5 Coupé att gå i pension. Nu är det dags för efterträdarna att ta över och de gör det med ett mer Prologue-influerat utseende än vad nya A4 har, dessutom med en massa ny teknik.

Det var i början av 2007 som Audi drog skynket av första generationen A5 och S5 Coupé, en modell i två versioner som baserades på den tidens A4 (B8). Då kändes A5/S5 nydanande med sina mjuka och slanka former. Fortfarande får första generationens A5/S5, 8T som den av Audi betecknas internt, anses vara tuff men formspråket, signerad Walter de Silva, har känts en aning utdaterat ett tag, trots ansiktslyftet för fem år sedan. Anledningen är att Audis övriga modellprogram har övergått till allt mer raka linjer och skarpare veck. Men nu får A5 och S5 Coupé ta del av en välbehövlig generationsväxling som utöver nytt utseende, som tydligt bär drag av konceptbilen Prologue, även innebär en helt ny teknik.

Nya Audi A5 Coupé och S5 Coupé vilar nämligen på en för modellserien helt ny plattform – MLB Evo, en vidareutveckling av den MLB-plattform som användes till förra generationen. MLB Evo används även till nya A4 men också till stora bilar som Audi Q7 och Bentley Bentayga.

Den nya plattformen innehåller för A5 och S5 en lång rad fördelar jämfört med gamla, bland annat lägre vikt. Totalt är A5 Coupé 60 kilo lättare än sin föregångare. Men det är inte bara chassikonstruktionen som har kapat vikt, karossen är av lättviktskonstruktion och bidrar också till bantningen.

Audi berättar att nya generationen ska vara med rapp att köra på kurviga vägar, dock utan att tumma på komforten. Den som vill ha extra av allt gör tillvalet aktiva stötdämpare som manövreras via Audi drive select, på så vis kan man ställa in en högre grad av komfort när så behövs eller låta bilen bli mer fast i sättningen när det är dags för mer aktiv körning.

Styrningen är elektromekanisk och anpassar sig efter bilens hastighet, och som tillval finns dynamisk styrning som ändrar styrningens utväxling efter både hastighet och styrutslag.

A5 och S5 Coupé generation två mäter 467,3 centimeter på längden vilket gör den cirka fem centimeter längre än föregångaren, men det är också fem centimeter kortare än sedanversionen av nya A4. På bredden är nya generationen 184,6 centimeter, det vill säga knappa centimetern smalare än gamla. På sista ledden, höjden, har A5/S5 Coupé kapats med en millimeter till 137,1 centimeter. Axelavståndet har vuxit något, 276,4 centimeter är dryga centimetern mer än tidigare. Jämfört A4 är avståndet mellan hjulaxlarna dock ungefär sex centimeter kortare.

Den som har suttit i nya Audi A4 känner lätt igen sig i nya A5 och S5 Coupé. Det är samma inredning rakt av. Det innebär att den klumpiga instrumentbrädan med utsträckt mätarhus som täcker den integrerade infotainmentskärmen är ett minne blott. I stället är det en slank instrumentbräda som gäller, med mycket horisontella linjer och en fristående infotainmentskärm. Rent och lite avskalat. En stor skärm finns även framför ratten, hämtat rakt av från A4 och något som Audi introducerade med senaste generationen TT. Med hjälp av denna skärm kan man som förare lätt hålla koll på allt från navigation till alla nya säkerhetsfunktioner som nya A5 och S5 Coupé har tagit del av, bland annat adaptiv farthållare med kökörningsassistent och autobroms, korsande trafik bakom bilen (bra när man backar ut ur en parkeringsruta) och mycket annat.

Motorerna till nya Audi A5 Coupé är fem stycken, två TFSI-bensinmotorer och tre TDI-dieselmotorer. Jämfört med motsvarande gamla motorer är har effekten höjts med upp till 17 procent samtidigt som förbrukningen sänkts med upp till 22 procent.

2,0 TFSI finns med 190 hästkrafter och 320 newtonmeter samt med 252 hästkrafter och 370 newtonmeter. 2,0 TDI erbjuds med 190 hästkrafter och 400 newtonmeter i två olika utföranden. En snål ultra-version och en vanlig, utan ultra. 3,0 TDI-motorn finns med effektuttagen 218 respektive 286 hästkrafter och då är det antingen 400 eller 620 newtonmeter som gäller.

Sexväxlad manuell låda är standard till 2,0 TDI ultra samt till de svagare 3,0 TDI- och 2,0 TFSI-motorerna. Den starkaste 2,0 TFSI-maskinen har en sjustegad S tronic-låda som standard, en låda som finns som tillval till ovan nämnda motorer som annars har manuell låda. Starkaste 3,0 TDI-motorn är sammankopplad med en åttaväxlad tiptronic-låda.

Alla modellversioner har eller kan utrustas med quattro-fyrhjulsdrift, bortsett från svagaste bensinalternativet som enbart kan fås med framhjulsdrift.

Det finns ju ett motoralternativ till, som vi har nämnt i styckena ovan ett antal gånger. Just det, S5 Coupé. I denna sportigare modellversion sitter samma nyutvecklade V6-motor på 3,0 liter som agerar med hjälp från två turboaggregat. Maskinen, som kommer tillsammans med en åttaväxlad tiptronic-låda, ger 354 hästkrafter och 500 newtonmeter. Med sina quattro-fyrhjulsdrift accelererar nya S5 Coupé från noll till 100 km/h på 4,7 sekunder, samma tid som för nya S4 i sedanutförande.

Försäljningen av nya Audi A5 Coupé och S5 Coupé påbörjas i juli. Marknadslanseringen, med leverans till kund och allt vad det innebär, sker först i november.

Senare kommer nya Audi A5 och S5 även att komma som cabriolet och i Sportback-utförande. Vi kan även förvänta oss någon form av RS5.