Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi A6 allroad quattro officiell!

Här är de första officiella bilderna på tredje generationen Audi A6 allroad quattro. Jämfört med vanliga A6 har den vuxit sex centimeter på höjden.

När Audi A6 presenterades förra året var det givet att den skulle följas upp av både prestandavarianter och crossoverversioner. Köra fort-tolkningen Audi S6 lanserades på bilsalongen i Frankfurt redan i september och nu släpper Audi nya A6 allroad quattro.

 Jämfört med kombin A6 Avant har allroad quattro vuxit 60 millimeter på höjden. Precis som tidigare generationer är det som särskiljer mest förutom den högre fjädringsvägen de breddade skärmarna vid hjulen och de kraftigare trösklarna. Skärmarna breddas precis som på tidigare generationer i en kontrasterande färg jämfört med karossen, men om du verkligen vill så går det att få bilen lackerad i en kulör. Hasplåtar i rostfritt stål skyddar underredet både fram och bak och takrelingar kommer som standardutrustning.

 Adaptiv luftfjädring som sänker bilen med 15 millimeter i höga hastigheter alternativt höjer bilen med 35 millimeter vid terrängkörning är standardutrustning. 

 Inuti känner man igen sig från vanliga A6, med inslag av aluminium och texten allroad på instegslisten. Infotainmentsystemet Multi Media Interface, MMI, fått en offroad-funktion som visar hur mycket bilen lutar. A6 allroad ärver även lastvolymen från A6 Avant på 565/1 680 liter enligt VDA-norm med upp/nedfällt baksäte.

 Till en början erbjuds Audi A6 allroad quattro med fyra motoralternativ, varav tre är dieslar. Samtliga motorer är på tre liter slagvolym, turboladdade och direktinsprutade och kommer utrustade med start/stopp-teknik, med undantag för bensinaren som är matas med en kompressor. Bensinmotorn levererar 310 hästkrafter och 440 newtonmeter, vilket skickar upp bilen till 100 kilometer i timmen på 5,9 sekunder. Vid toppfarten på 250 är det troligt att bilen inte nöjer sig med de 0,89 liter per milen som den i vanligt fall vill ha i blandad körning. 

 Dieselalternativen är olika trimgrader av Audis 3,0 TDI-motor och levererar 204, 245 eller 313 hästkrafter och 450, 580 eller 650 newtonmeter. Toppversionen ger en acceleration till 100 km/h på 5,6 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 kilometer i timmen. 

 Audi A6 allroad quattro kommer lanseras under våren. Svenska priser är ännu inte satta men i Tyskland kommer grundversionen kosta 54 600 euro, motsvarande cirka 480 000 kronor.