Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi A6 Avant officiell – fakta och bilder

För ett par månader sedan presenterades nya Audi A6 i sedanutförande, nu är det svenskfavoriten Avant, det vill säga kombin, som träder fram i ljuset. Här är allt du behöver veta om nya A6 som herrgårdsvagn.

Nu är det dags för Audi att ge sig in i leken igen. Deras A6 Avant har känts en aning gammal i jämförelse med klasskompisarna BMW 5-serie Touring, Mercedes E-klass Kombi och Volvo V90 som alla är betydligt nyare än C7 (som utgående generation A6 heter på fikonspråk).

Formerna känner vi igen. Vi fick ju redan i februari och på bilsalongen i Genève i mars bekanta oss med sedanen. Formerna är inte helt olika de som finns hos storebror, nya A8, med en bred grill (dock inte riktigt lika bred som på A8) som upptar större delen av frontpartiet. Strålkastarna har gjorts mer snitsiga på A6 och huv samt skärmar har fått några extra veck för att addera lite tuff attityd till modellen.

Jämfört med sedanmodellen är det baken som skiljer sig, av naturliga skäl. Nedre halvan är i stort sett identisk med sedanens rumpa. Bakljusen följer samma mall och så även den linje som sträcker sig över dessa och som sveper runt hörnen fram på bakskärmarna och bakdörrarna.

Det är inte lätt att avgöra, men baserat på de bilder som finns till hands i nuläget ser det ut som att D-stolparna lutar lite extra jämfört med utgående generation. Det ger en annan, mer sportig karaktär på bakänden.

Last och volym

En kraftigt sluttande bakruta stjäl så klart plats (om du ska trycka in något stort, högt och lådformat i bagaget), men faktum är att bagageutrymmet inte har blivit mindre än i föregångaren. Inte större heller, för den delen. 565 liter ryms med baksätesryggen uppfälld, exakt samma siffra som hos föregångaren. Med nedfälld baksätesrygg ryms 1 680 liter, även det samma siffra som hos generationen som nu är på väg att tacka för sig. Baksätesryggen kan fällas enligt principen 40/20/40, precis som i BMW 5-serie Touring och Mercedes E-klass Kombi. Det är bara Volvo, i det här fallet V90, som envisas med att fälla sina säten enligt den mindre flexibla 60/40-principen.

565 och 1 680 liter alltså, men hur står det sig mot konkurrenterna? Bra, kort och gott. BMW 5-serie Touring sväljer mellan 570 och 1 700 liter, Mercedes E-klass Kombi mellan 670 och 1 820 liter samt Volvo V90 mellan 560 och 1 526 liter. Svensken får alltså se sig slagen i denna ”volymtävling”.

105 centimeter brett är lastutrymmet i nya A6 Avant, som för övrigt nås via en elektriskt manövrerad baklucka, något som är standard på modellen. Tillval är däremot den sensor som gör att man inte behöver trycka på en knapp för att öppna bakluckan.

Bredare men inte längre

494 centimeter lång är nya A6 Avant vilket gör den lika lång som sedanmodellen. Därmed är den lika lång som utgående modell. Knappt ett par centimeter bredare har den däremot blivit, 189 centimeter från sida till sida exklusive ytterbackspeglarna. På höjden mäter modellen 147 centimeter, en ökning med knappt en centimeter jämfört med tidigare.

292,4 centimeter är avståndet mellan hjulaxlarna. Det betyder en utsträckning med 1,2 centimeter jämfört med utgående generation, och det betyder också att överhängen fram och bak har minskat, om än mer väldigt lite.

Trots väldigt likvärdiga mått med sin företrädare är nya A6 Avant enligt Audi rymligare med framför allt mer svängrum på bredden i armbågshöjd och bättre benutrymme för baksätespassagerarna.

Teknikens Världs reporter och fotograf Patrik Lindgren har redan varit och bekantat sig med nya Audi A6 Avant. Blir du nyfiken på vad han har att säga om bilen? Då ska du helt klart läsa Teknikens Värld nummer 10/2018 som kommer i nästa vecka, närmare bestämt den 19 april.

Teknik och säkerhet

Audi har tryckt in en massa teknik och finesser i nya A6 Avant. Audi har länge satsat hårt på ljuset framåt och A6 Avant har fått ta del av detta. LED-strålkastare är standard, LED Matrix tillval och då finns även tillvalet med högupplöst helljus. Laserstrålkastare finns inte.

Pulserande coming/leaving home-ljus finns, så även dynamiska blinkers samt ett färgsatt ljusschema för interiören, det sista är dock tillval.

Precis som många andra av dagens bilar har nya Audi A6 Avant en adaptiv farthållare som kan bibehålla konstant avstånd till framförvarande fordon samt även hålla korrekt kurs inom filen. Systemet fungerar från stillastående och upp till 250 km/h. Denna finess ingår i det säkerhetspaket som heter Tour (färd, det vill säga utanför stadstrafiken). Många andra säkerhetssystem, exempelvis Cross Traffic Assist som bromsar vid korsningar om en kollisionsrisk uppenbaras, ingår i det paket som kallas City (stad).

Många skärmar. Tre stycken närmare bestämt. MMI-systemet kan fås med upp till 10,1 tum stor skärm på instrumentbrädan. Den ingår i MMI Navigation Plus-paketet som även inkluderar Audi Virtual Cockpit.

Om föraren av någon anledning noteras som frånvarande av bilen (sömnig, medvetslös eller liknande) försöker bilen få förarens uppmärksamhet via ljudliga och visuella varningar samt genom haptiska signaler (jämför med force feedback i en spelkonsols handkontroll). Om föraren inte reagerar sätter bilen automatiskt på varningsblinkersen och stannar på ett säkert område vid vägen.

Allt förare och bil gör övervakas av en central enhet för förarassistanssystemen. Denna enhet analyserar ständigt mängder med input från en mängd sensorer i och utanpå bilen. Som mest kan nya A6 Avant innehålla fem radarsensorer, fem kameror, tolv ultraljudssensorer och en laserskanner.

Fyrhjulsstyrning finns som tillval. Har man kryssat för detta i tillvalslistan styr bakhjulen i motsatt riktning (upp till fem grader) till framhjulen i hastigheter upp till 60 km/h. Det sägs kapa vändradien med upp till en halv meter. I hastigheter högre än 60 km/h styr bakhjulen i samma riktning som framhjulen vilket ökar stabiliteten och kurvtagningsförmågan.

Fyra fjädrings- och stötdämpningsvarianter finns att välja mellan. Enklaste varianten är vanlig stålspiralfjädring, ett snäpp upp finner vi den lite fastare varianten med sportdämpare och ytterligare ett snäpp upp fjädringen med ställbara dämpare. Sist men inte minst finns luftfjädringen som även den är ställbar.

Teknikens Världs Patrik Lindgren testar ”skrivplattan” i nya A6 Avant. Hur den upplevs? Det får du läsa om i Teknikens Värld nummer 10/2018 som utkommer den 19 april (tidigare till prenumeranter).

Motorerna

Fyra olika motorer är aktuella till nya Audi A6 Avant vid lanseringen. Tre av dem är V6:or med en volym på 3,0 liter. Två av dem är dieselmotorer (TDI) och bjuder på 231 hästkrafter samt 286 hästkrafter, och en av dem är en bensinmotor (TSI) på 340 hästkrafter. Den fjärde maskinen är även den en TDI-dieselmotor men med fyra cylindrar och en volym på 2,0 liter. 204 hästkrafter levererar den.

Samtliga motorer är sammankopplade med ett mildhybridsystem som elektriskt arbetar för lägre förbrukning, upp till 0,7 deciliter kapas per mil. V6-motorernas system opererar med en spänningsnivå på 48 volt medan tvålitersdiesel drar nytta av extra kräm från ett 12-voltssystem.

Hjärtat i 48-voltssystemet är en kombinerad, remdriven startmotor och generator som har en energiåtervinningseffekt på upp till tolv kilowatt. Energin lagras i ett separat litiumjonbatteri.

Systemet tillåter att förbränningsmotorn stängs av vid farter på mellan 55 och 160 km/h och start/stopp-systemet tillåts arbeta redan från 22 km/h.

V6-dieslarna är kopplade till Audis åttastegade tiptronic-automatlåda och V6-bensinaren samt tvålitersdieseln är kopplade till en S tronic-dubbelkopplingslåda.

Alla tre V6-motorer, alltså både dieslarna och bensinaren, driver samtliga fyra hjul på quattro-vis (när så behövs).

Svensk premiär

Några svenska priser finns ännu inte, åtminstone inte officiellt, och när den kan tänkas bli beställningsbar återstår att se. Men Audi i Sverige planerar själva marknadslanseringen med tillhörande premiär hos återförsäljarna till september 2018. Det datumet gäller för nya Audi A6 i både sedan- och kombiutförande.

https://youtu.be/bZLBa2UnyEc

Tidigare generationer

Audi A6 Avant generation C4 1994-1997.

Började sitt liv redan 1990, men då under modellbeteckningen 100.

Audi A6 Avant generation C5 1997-2005.

Ungefär lika stor som föregångaren men med runda, mjukare former.

Audi A6 Avant generation C6 2004-2011.

Lite vassare i framtoningen men framför allt större.

Audi A6 Avant generation C7 2011-2018.

Fjärde generationen som nu är på väg att ersättas av nya A6 Avant.