Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi A8 börjar träda fram

Om exakt tre veckor är det världspremiär för nya Audi A8. Redan nu avslöjar Audi några detaljer på bilen – och ett trafikstockningsläge som gör att föraren kan leka med barnen i baksätet.

Sedan 1994 har kungen i Audis modellflora hetat A8. Nuvarande generation är den tredje och ska snart förpassas till historieböckerna när generation fyra presenteras den 11 juli i år. Men som vanligt när det gäller biltillverkare har de svårt att hålla sig till utsatt datum, de vill i förväg höja förväntningarna genom att släppa små filmklipp och bilder – utan att egentligen berätta speciellt mycket. Nya A8 utgör inget undantag från den strategin.

Audi har nämligen släppt tre bilder och en film som ger oss en första, närmare glimt av nya A8. Bilden där vi ser bilen från sidan säger egentligen inte så värst mycket men känslan är att nya A8 till utseendet blir nättare och slankare än sin föregångare. Det är inte en gissning tagen helt ur luften då modellen sägs inspireras en hel del av den konceptbil – prologue concept – som visades i Los Angeles för snart tre år sedan.

Bilden som visar vänster strålkastare och en bit av grillen skvallrar än mer om att prologue concept stått förebild. Inte för att de tekniskt avancerade strålkastarna (laser eller LED-matrix) är speciellt lika, däremot är grillen det. Bredare, lägre och kantigare än i dag och med horisontella ”dubbelribbor”. Strålkastarspolare har den också.

Bilden bakifrån avslöjar nya LED-bakljus som ger bilen en helt ny ljussignatur när mörkret har fallit. Troligtvis är bakljusen av OLED-typ, det vill säga den nya, supertunna och böjbara varianten av dioder som ger biltillverkarna större möjligheter i kombination med att lamphusen kan göras mycket grundare än vad som är brukligt.

Filmen, som du ser nedan, ser egentligen inte ut att visa något jättenytt på teknikfronten då den slår ett slag för nya A8:s kökörningsassistent Traffic Jam Assist, en funktion som flera andra bilar redan har. Det som är nytt med tekniken i detta fall är att Audi kallar den för ”nya AI-styrda” kökörningsassistenten, med andra ord en mer avancerad variant av den de redan erbjuder till A4, Q5 och Q7. Nyheten lär ligga i att man inte behöver ha händerna på ratten lika frekvent eftersom insamlandet och bearbetandet av omgivningsdata sker snabbare och bättre än tidigare vilket tillåter bilen eliminera och undvika risker i högre grad i kombination med mjukare gång. Det är sagt att nya A8 ska bli (semi)autonom på något vis, men riktigt så autonom som denna Audi kommer A8 inte att vara... än. Att leka med barnen i baksätet mer än några få sekunder, om ens det, är förmodligen inte att rekommendera även om filmen nedan visar just en sådan sekvens.

Bilen i filmen visar också upp fyra sittplatser, inte fem, varav de bakre är elektriskt justerbara för komfortabel sittposition. Vi ser också ny, något mindre klumpiga nackstöd och en helt ny instrumentbräda med integrerad infotainmentskärm.

Som sagt, den 11 juli är det världspremiär på Audi Summit nere i Barcelona. Den som vill se nya A8 tidigare än så kan dock vända sig till biograferna. Den 5 juli har nya Spider-Man-filmen premiär och i den kommer nya A8:an och några fler modeller att synas

.

https://youtu.be/XjIdKkW9dMg