Nya Audi A8 officiell
Så har då en ny generation Audi A8 sett dagens ljus. Premiären ägde rum i soliga Miami och vår David Lilja var på plats för att känna och klämma på nyheten som är förvillande lik lillebror A4. Två V8-maskiner, en för bensin och en för diesel, kommer inledningsvis. Senare kommer en dieselsexa som säger nöja sig med 0,6 l/mil och 159 g/km.
Audi A8 såg dagens ljus för första gången 1994 och blev genast en lyxbil att räkna med vid sidan om landsmännen BMW 7-serie och Mercedes S-klass. Nu 15 år senare är det dags för tredje generationen av bilen som av många anses vara lite av en måttstock när det gäller välbyggd premium/lyxkänsla.
Nya Audi A8 är fullsmetad med det senaste i teknikväg, men det är utseendet man slås av. En Audi A8 har på något sätt alltid stått på egna ben när det gäller designen, men med nya A8 får man nog påstå att den eran är över. Nya A8 är förvillande lik lillebror Audi A4. Frågan är hur många som kommer att förväxla de båda när de rullar förbi ute på gator och torg?
Vi hör med vår utsände David Lilja som är på plats på premiären i Miami vad han tycker om formerna på nya Audi A8.
– Tredje generationen A8 är större än de båda föregående, men det känns inte så. Trots storleken – 513,7 centimeter lång – och det långa axelavståndet på 299,2 centimeter har Audi lyckats förvandla denna koloss med tjänstevikt på 1,8 ton och uppåt till en ganska behändig karamell. Vad gäller utseendet är den återhållen och konservativ. En stor A4 med lite bonusfeatures skulle jag vilja kalla det. Linjemässigt har den säregna drag som exempelvis skärningarna vertikalt på framskärmarna, de horisontella linjerna under grillen och den coupésluttande bakstammen. Även bagageluckan har sin egenhet i de lite annorlunda veckan. Det främsta kännetecknet och antagligen nya A8:ans signum blir strålkastarna som är rena orgien i LED-teknik.
Efter att ha provsuttit den kan jag berätta att den är rymligare än föregångaren, den har ju vuxit. Men jag bedömer ändå BMW 7-serie och Mercedes S-klass som aningen rymligare i baksätet vilket kan förklaras av de båda bilarnas längre axelavstånd.
Självklart är nya A8 av så kallad Audi Space Frame-typ, ASF, vilket innebär att aluminium är väl använt i chassi och kaross. Detta håller vikten nere med cirka 40 procent jämfört med om bilen skulle vara av konventionell stålkonstruktion. Den ”låga” vikten samt viktfördelningen gör bilen smidig att hantera trots formatet och sportigheten ska det inte vara något fel på säger Audi. Med adaptiv luftfjädring och Audi Drive Select kan föraren på sedvanligt vis välja mellan olika komfort- eller sportbetonade inställningar, beroende på vad denne eftersöker vid ett visst körtillfälle.
Men hur är det, är nya Audi A8 en förarens bil eller passar den bäst för den som gärna åker i baksätet? David Lilja tror sig ha svaret redan nu efter att ha tittat på bilen.
– Förarens bil skulle jag vilja påstå utan att ha kört den. Jag grundar det på tidigare erfarenheter samt det smarta gränssnittet som höjer förarkomforten. Det nya MMI-systemet, som är det absolut bästa med bilens interiör, styr man de flesta av bilens funktionen med hjälp av en touchpad som man stryker fingret över. Ska man mata in en adress till navigatorn skriver man bokstav för bokstav med fingret och varje inmatning får man bekräftad med en röst så att man som förare inte behöver fokusera på touchpaden. Med samma touchpad kan du sedan bläddra bland exempelvis mediafiler på samma sätt som man gör på en iPhone.
Interiört har kvalitets- och detaljkänslan höjts ett snäpp jämfört med föregångaren. Riktigt snyggt är det med aluminiumknappar och -lister som blandas med träpaneler och naturläder som inte är kemiskt behandlat. En annan detalj man har jobbat hårt på är interiörbelysningen. Den kan exempelvis ställas in individuellt för de fyra åkanden (fem om man verkligen måste) samt ställas in i olika färgnyanser. Läckert!
Vad gäller säkerheten berättar Audi att nya A8 ska vara en av de säkraste bilarna på vägarna. Påståendet grundar de på all den teknik som nya A8 bär med sig på vägen. Exempel på sådan teknik är adaptiv farthållare (standard i Sverige) som hjälper föraren att hålla ett sunt avstånd till fordonen framför bilen och om detta skulle bli för kort varnar systemet via en varningssignal och om detta ändå inte skulle uppmärksamma föraren så varnar systemet via en kort inbromsning som resulterar i ett ”varningsryck”. Om föraren då trycker ned bromspedalen, inleds en inbromsning som är exakt anpassad till det framförvarande fordonet.
Ett annat säkerhetssystem är Pre Sense Safety Plus som analyserar en rad information från bilen, bland annat den som kommer från ESP-sensorerna. När bilen sladdar eller när sensorerna signalerar maximal inbromsning går Pre Sense Safety Plus in genom att aktivera varningsblinkers, stänger sidorutor och soltaklucka samt stramar åt säkerhetsbältena. Pre Sense Safety Plus jobbar även med den adaptiva farthållaren samt Audi Side Assist som är standard på svensksålda A8:or. Audi Side Assist övervakar med hjälp av radar bakomvarande trafik och kan bland annat varna för objekt i döda vinkeln med hjälp av gul ljusindikation i sidobackspeglarna.
MMI-systemet med navigation följer bilens rutt i förväg och kan hjälpa föraren inför stundande situationer genom att skicka data till tiptroniclådan, strålkastarna och den adaptiva farthållaren. Exempelvis kan systemet tända extra ljuskällor i korsningar eller undvika uppväxlingar i kurvor. Allt uträknat i förväg.
Motorerna som är aktuella vid lanseringen av nya Audi A8 i april nästa år är två till antalet.
Den ena är en dieselmotor medan den andra är en bensinmotor. Båda är V8-motorer.
Bensinaren, som benämns 4,2 FSI, ger 372 hästkrafter och 445 newtonmeter vid 3 500 r/min. Accelerationen 0-100 km/h går på 5,7 sekunder. Trots 22 extra hästkrafter jämfört med föregångaren har Audi lyckats sänka bensinförbrukningen med 13 procent till 0,95 liter per mil. Koldioxidutsläppet ligger på 219 gram per kilometer.
Dieselmotorn, som benämns 4,2 TDI, ger 350 hästkrafter och maffiga 800 newtonmeter i vridmoment mellan 1 750 och 2 750 r/min. 0-100 km/h går på hurtiga 5,5 sekunder. Jämfört med föregångaren har effekten ökats med 24 hästkrafter samtidigt som förbrukningen av diesel har minskats med 19 procent till 0,76 liter per mil vid blandad körning. Koldioxidutsläppet ligger på 199 gram per kilometer.
Båda dessa motorer är kopplade till fyrhjulsdrift, quattro på Audi-språk.
Till hösten kommer ett intressant motoralternativ – dieselsexan 3,0 TDI med fyrhjulsdrift och start/stopp-system. Alltså en dieselmotor på tre liter jämnt. Den ger 250 hästkrafter och har ett maximalt vridmoment på 500 newtonmeter mellan 1 500 och 3 000 r/min. Accelerationen 0-100 km/h avverkas på 6,6 sekunder. Jämfört med föregångaren har effekten hoppat upp med 17 hästkrafter och förbrukningen ned med 22 procent. 3,0 TDI vill ha 0,66 liter per mil och släpper ut 174 gram koldioxid per kilometer.
Ännu lite senare dyker det upp en snåltrimmad version av 3,0 TDI. Med 204 hästkrafter och framhjulsdrift ska den nöja sig med enbart 0,6 liter diesel per mil och släppa ut 159 gram koldioxid per kilometer.
En W12-motor är också inplanerad och den tros komma i slutet av 2010. En S8-version kommer också, dock oklart när. Nya Audi A8 kommer också med lång karossversion,troligtvis mot slutet av nästa år.
Motorerna ovan är kopplade till den numera välkända Tiptroniclådan som numera har åtta växlar. Det går att växla denna med hjälp av växelväljaren på mittkonsolen eller via paddlar bakom rattkransen.
Sportdifferential är standard i 4,2 TDI medan den finns som tillval till 4,2 FSI.
Nya Audi A8 har alltså svensk premiär i april 2010. För den som är sugen på en 4,2 FSI quattro tiptronic gäller det att ha 913 000 kronor till hands då det är bilens grundpris. 4,2 TDI quattro tiptronic är aningen billigare – 910 000 kronor. Är man svag för att kryssa för i tillvalslistor kan man komma upp i skyhöga belopp på nolltid.
https://youtu.be/2JQbF8yKOmM?height=347&width=575
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se