Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi A8 – tre snabba från provkörningen

Erik Wedberg är i södra Spanien för att provköra nya Audi A8. Med den nya generationen laddar Audi på för fullt med massvis av ny teknik, räcker det för att ta täten i kungaklassen?

Hej Erik, hur är det i Spanien och nya Audi A8?

– Det är toppen. Jag är i Valencia och kör på några av de vägavsnitt som ingick i stadsbanan när Formel 1 kördes här för några år sedan, bland annat den spektakulära bron som bilarna passerade. Jag är här med sprillans nya Audi A8 som är den senaste i lyxklassen där konkurrenterna heter BMW 7-serie, Mercedes S-klass och Lexus LS.

Vad är nytt?

– I stort sett allt. A8 byggs på en helt ny plattform och har delvis nya motorer. Men det handlar mest om ny teknik. Audi stoppar in 48-voltstekniken i alla motorkonfigurationer, vilket gör A8 till en så kallad mildhybrid. Det handlar framförallt om en kraftigare startmotor som gör att bilen kan frirulla längre med motorn avstängd. Dessvärre kan jag inte säga att det märks under provkörningen, bensinmotorn är igång mest hela tiden. En annan stor nyhet är förstås den autonoma tekniken. A8 är den första bilen i serieproduktion som kan köra autonomt i nivå 3. Dessvärre är det inte helt godkänt juridiskt i något land ännu så vi får inte prova systemet här och de första bilarna som kommer till Sverige kommer inte att ha systemet.

Något mer?

– Priset förstås! Jag kör A8 L 55 TFSI med V6-bensinare på 340 hk. Den kostar från 920 000 kronor. Och så förstås en hel drös med nya tekniksystem, bland annat den nya AI-fjädringen som inte bara får bilen att gå väldigt mjukt och skönt utan även höjs automatiskt för att förenkla i- och ursteg och kan ”hoppa” upp för att mildra krockvåldet vid en sidokollision. Du kanske hör att det är för mycket att förklara här. Ni får läsa mer i nummer 24/2017 av Teknikens Värld.