Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi Q3 officiell

Sportigare, mer teknik och större. Här är nya Audi Q3.

Den som väntat på en ny Audi Q3 har väntat länge. Första, och fram tills nu enda, generationen har funnits sedan 2011. Men nu, efter bland annat två ansiktslyft, är det äntligen dags för en helt ny generation.

Audi beskriver själva nya Q3 som sportig i sitt designspråk.

Utvändigt delar Q3 många av sina former med nyligen presenterade Q8, kanske framför allt från sidan där Q3 likt Q8 har tydligt markerade hjulhus. Gamla Q3 känns betydligt rundare i formerna.

En annan likhet mellan Q3 och Q8 är grillen som förutom att vara stor och ha en kromad list runtikring sig, även har kromade vertikala ribbor. Det är de två suv-syskonen ensamma om sett till Audi-familjen.

Framljusen följer Audis numera ganska spetsiga designspråk, och lite längre ner från dessa återfinns två markerade luftintag.

Nya Q3 bygger på Volkswagen-koncernens MQB-plattform och har vuxit på de flesta ledder jämfört med föregångaren. På längden mäter Q3 numera 448,5 centimeter vilket är 9,7 centimeter längre än gamla Q3, och på bredden har modellen vuxit med 2,5 centimeter till 185,6 centimeter. Hjulbasen har vuxit med 7,7 centimeter till 268,0 centimeter. På höjden däremot har Q3 krympt med 5 millimeter vilket gör att dagens modell numera mäter 158,5 centimeter från topp till tå.

Volvo XC40 är en av modellerna nya Q3 är tänkt att konkurrera mot och sammanfattat kan man säga att den nya tysken är något större på vissa punkter – något mindre på andra. XC40 är exempelvis 6,0 centimeter kortare än nya Q3, men 0,7 centimeter bredare. XC40 är dessutom nästan sju centimeter högre från topp till tå och har även en något längre hjulbas – 270,2 centimeter.

Går vi sedan snabbt över till bagageutrymmet ser vi att bagaget i Q3 numera sväljer mellan 530 till 675 liter med baksätet uppfällt beroende på hur baksätena är inställda. Det tredelade baksätet fälls enligt 40:20:40-principen, går att ställa i sju olika lägen och går att skjuta 15 centimeter i längsled om man så vill.

Med alla sätena fällda sväljer nya Audi Q3 1 525 liter, och för att underlätta inlastning går lastgolvet att ställa i tre lägen.

Vill man kunna packa ännu mer finns möjlighet att välja till Audis bagage-paket vilket innebär bland annat lastnät och förvaringsfack under passagerarsätet fram.

Även elektrisk baklucka med kick motion-teknik är tillval.

Interiört i nya Q3 är det skärmar som gäller och den nya suven ärver mycket från sina större syskon.

Direkt framför föraren, där mätarrundlarna normalt huserar, breder en 10,25 tum stor skärm ut sig som styrs via ratten. Audi Virtual Cockpit finns som tillval och då får skärmen ännu fler funktioner.

I mittkonsolen regerar en 8,8 tum stor pekkänslig infotainmentskärm som standard, men den går att få större, närmare bestämt 10,1 tum, om man så vill.

Interiören i nya Q3 erbjuder även bland annat två USB-portar och en ”telefon-låda” i mittkonsolen för induktiv laddning. Även i baksätet finns två USB-portar och ett 12V-uttag.

På säkerhetssidan går Audi Q3 att få med diverse hjälpmedel, bland annat adaptiv farthållare, korsande trafik-varnare, och 360-graders kamera. Autobroms för fotgängare, cyklister och andra fordon, liksom lane daparture warning som varnar och hjälper föraren att inte lämna sin fil oavsiktligt, är standard.

Som tillval finns även Park Assist som hjälper dig att parkera.

Vid lansering kommer nya Q3 att erbjudas med fyra motoralternativ, tre bensinare och en diesel – samtliga fyrcylindriga och med turbo. Det svagaste motorn är på 150 hästkrafter, den starkaste på 230 hästkrafter. Pratar vi växellåda går det att välja mellan en sex stegad manuell låda eller sjustegad S-tronic.

Q3 går att få med antingen fram- eller fyrhjulsdrift.

Körläges-väljaren i nya Q3 erbjuder totalt sex lägen att välja mellan. Vilket du väljer påverkar allt från gasrespons, till styrning, stötdämpare och hur S-tronic-lådan uppför sig.

Väljer man S-line paketet ingår styvare sportchassi och progressiv styrning.

Nya Q3 går att få med 17-, 18 och 20-tums aluminiumfälgar beroende på utrustningsnivå. För den som gillar färg finns modellen i elva olika kulörer.

Den som vill kan även välja en kontrasterande färg till partiet längst ner på karossen för en högre och mer ”suvig” look.

Audi Q3 lanseras i Sverige i november med säljstarten planerad till september. Något svenskt pris är inte fastställt för tillfället.