070420_audi_cross_coupe

Nya Audi Q5!

I dag drar Shanghai Motor Show igång. Audi premiärvisar konceptbilen Cross Coupé Quattro. Den ger oss en föraning om hur Q5, utmanaren till BMW X3 och Volvo XC60, kommer att se ut.

Audi Cross Coupé Quattro kallas givetvis för en crossover av marknadsfolket. Samtidigt som bilen har en sportig look ska den även ge intryck av att vara en potent vagn vid sidan av vägen. Men Audi biter sig självt i svansen, 20-tumshjul är knappast optimalt i skogen – på en utställning är det däremot hur effektivt som helst.

Som en sann konceptbil är Cross Coupé Quattro full av udda lösningar, en sak som förhoppningsvis går vidare till serieproduktionen är det skjutbara kanvastaket. En annan fräck detalj är motorhuven som öppnas av elmotorer.

Under huven sitter en fyrcylindrig dieselmotor på 2,0 liter. Effekten är högre än den som VW-koncernens 2,0-litersdieslar levererar i dag: här finns 204 hästkrafter och ett vridmoment på 400 Nm. Partikelfilter och Bluetec ska minska utsläppen och snittförbrukningen uppges till 0,59 l/mil. En bra siffra för en så pass stor och fyrhjulsdriven bil.

Fyrhjulsdriften är levererad av svenska Haldex och kraften når hjulen via den snabbväxlande dubbelkopplingslådan DSG, S-tronic på Audispråk. 

Audi drive select system erbjuder tre olika programmeringar som justerar konfigurationen av motor, växellåda, styrning och de adaptiva fjädrarna. Förutom Dynamic och Sport finns programmet Efficiency som ska ge den lägsta möjliga förbrukningen. 

Det är inte bara det öppningsbara taket som gör kupén mysig. Här finns även dolda ljuskällor som ska ge stämningsbelysning. Inställnings- och underhållningssystemet MMI har vidareutvecklats. Den innovativa skärmen högt upp på instrumentpanelen visar olika bilder beroende på från vilket håll den betraktas. Föraren kan se färddatorinformation samtidigt som passageraren ser tv eller film från sin vinkel.