Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AUDI AG / Abdruck fuer Pressezwecke honorarfrei

Nya Audi Q7 officiell – så mycket lättare

Audi följer upp förmiddagens läcka med att släppa all information och alla bilder på nya Audi Q7 som är flera hundra kilo lättare än sin föregångare och som kommer att erbjudas som dieselladdhybrid.

Här ser vi nya Volvo XC90:s kanske främsta huvudkonkurrent – nya generationen Audi Q7. Får man tro på vad Audi skriver blir det svårt för XC90 att hänga med då Q7 sägs sätta en ny standard i klassen. Framtida test får helt enkelt avgöra vilken av de båda som är bäst. Kanske i ett kommande laddhybridtest eftersom nya Q7 finns i en version där en dieselmotor och en elmotor arbetar tillsammans (Volvo har satsat på bensin i kombination med el).

När Audi skriver att Q7 sätter en helt ny standard i klassen så syftar de främst på vikten. Tjänstevikten är nämligen sänkt med otroliga 325 kilo jämfört med förra generationen. Det ger oss en tjänstevikt på 1 995 kilo. Det är en bra siffra, men motsvarande siffror från Volvo är mellan 1 940 och 2 030 kilo för nya XC90. Mer exakta siffror lär komma från den svenska tillverkaren ju närmare produktionen vi kommer (vecka fem nästa år).

Nya Q7 bygger på ett helt nytt lättviktschassi och tillsammans med andra lättviktskomponenter har man alltså kunna skära ned på vikten rejält. Det ger bättre bränsleekonomi. Tillsammans med nya och förbättrade motorer har förbrukningen på bensinsidan sänkts med 28 procent och på dieselsidan med 23 procent.

Detta trots att nya Q7 är hela 505 centimeter lång, 197 centimeter bred och 174 centimeter hög. Dock är den 3,7 centimeter kortare än sin föregångare, 1,5 centimeter smalare men tre millimeter högre. Även axelavståndet har krympt – från 300,2 till 299 centimeter. Den som nu tänker att Audi har gjort en trängre bil tänker fel. Audi påpekar att kupéutrymmet är längre än tidigare samtidigt som utrymmet på höjden är bättre. Mellan första och andra raden har 2,1 extra centimeter letat sig ned och huvudutrymmet har ökat med 4,1 centimeter fram och 2,3 centimeter bak.

Nya Q7 är, som vi kan förvänta oss, sjusitsig. När de två sätena längst bak är på plats ryms bara 295 liter bagage. Men i femsitsutförande ryms 770 liter – och fälls ryggstödet på andra sätesraden får det plats 2 075 liter. Det kan jämföras med nya XC90 som rymmer 1 899 liter.

Andra sätesradens tre stolar kan individuellt skjutas fram och tillbaka totalt elva centimeter, en centimeter mer än i föregångaren.

För alla barnfamiljer därute kan det vara bra att veta att Isofix-fästen för bilbarnstolar finns på alla platser i andra och tredje sätesraden.

Audi lovar lättare lastning av bagageutrymmet eftersom lasttröskeln är sänkt med 4,6 centimeter jämfört med föregångaren. Än mer lättlastat, när man har händerna fulla, blir det med den automatiska bakluckeöppnaren som lyder kommandon från foten. Svep foten under stötfångaren och vips så öppnas luckan.

Nya Q7 är också en dragbil av rang, vilket kan vara en bra egenskap när de dryga två kubiken bagageutrymme inte räcker till. Är bilen utrustad med tillvalet luftfjädring får den dra upp till 3,5 ton.

Till Europa kommer nya Q7 med två V6-motorer, en TFSI-bensinmotor och en TDI-motor. Båda är Euro 6-anpassade och känns till viss del igen från Volkswagen Touareg.

3,0 TFSI heter bensinaren som med hjälp av en kompressor, som endast arbetar vid större belastningsgrad, levererar 333 hästkrafter och 440 newtonmeter. Den skjuter iväg denna femmeters-suv från stillastående till 100 km/h på 6,1 sekunder och fartökningen avtar inte förrän mätarnålen nått 250-markeringen på hastighetsmätaren.

Förbrukningen anges till 0,77 liter per mil och utsläppen till 179 gram koldioxid per kilometer.

Dieselmotorn heter 3,0 TDI och levererar 272 hästkrafter och 600 newtonmeter. Det är 10 respektive 50 mer än vad motorn presterar i Touareg 3,0 V6 TDI.

Prestandamässigt hänger denna dieselversion nästan med bensinaren som nämns ett stycke längre upp. 0-100 km/h går nämligen på 6,3 sekunder och toppfarten är 234 km/h.

Den sägs nöja sig med 0,57 liter diesel per mil vid blandad körning vilket motsvarar 149 gram koldioxid per kilometer.

Ytterligare en variant av denna dieselspis kommer att hitta ned under huven på nya Q7, dock inte i samband med säljpremiären. Den kommer något senare och är på 218 hästkrafter och 500 newtonmeter. Motorn finns redan i bland annat nyligen uppdaterade A6. Audi uppger inte vad denna maskin kommer att prestera sett till förbrukning, acceleration och toppfart när den sitter i Q7.

En andra bensinmotor kommer också att lanseras, men den är inte aktuell för Europa. Den heter 2,0 TFSI och ger 252 hästkrafter samt 370 newtonmeter.

Det förmodligen mest intressanta motor- och drivlinealternativet är ett annat som kommer lite senare – efter lanseringen. Vi talar om den i höst så omtalade dieselladdhybridversionen Q7 e-tron quattro. Den är världens förstaladdhybrid som kombinerar en sexcylindrig dieselmaskin med fyrhjulsdrift.

I Q7 e-tron quattro samarbetar en V6-diesel på 3,0 liter och 258 hästkrafter med en elmotor på 94 kilowatt (128 hästkrafter). Tillsammans har de en maximal effekt på 373 hästkrafter och ett vridmoment på 700 newtonmeter. Elmotorn är integrerad i den åttastegade tiptronc-automatlådan.

Denna dieselhybrid blir den snabbaste Q7-versionen med en accelerationstid för 0-100 km/h på 6,0 sekunder. Vid körning på enbart elmotor är accelerationen något sävligare men ändå rask. 0-60 km/h går på 6,1 sekunder. Toppfarten är 225 km/h.

Förbrukningen för Q7 e-tron quattro anges till 0,17 liter per mil vilket är detsamma som 50 gram koldioxid, eller mindre, per kilometer (därmed en supermiljöbil enligt svenska regler). Den slår alltså Volvos 400-hästarsladdhybrid som drar 0,25 liter per mil och släpper ut 59 gram per kilometer. Men då måste vi ta i beaktning av Volvon är en bensindriven laddhybrid, dessutom med mer effekt men inte så mycket snabbare ändå. XC90 T8 Twin Engine, som laddhybridversionen heter, gör 0-100 km/h på 5,9 sekunder.

Notera att alla bränsle- och utsläppssiffror som anges är de lägsta möjliga och kan påverkas till det sämre med andra val av däck och fälgar.

Nya Audi Q7 är inte bara motorer och sänkt vikt. Audi har nämligen proppat den full av det senaste i teknikväg, inte minst vad gäller säkerheten och uppkopplingsmöjligheter. Om detta, och mycket mer, kan du läsa i Audis pressrelease som i nuläget endast finns på engelska (vi byter ut till svenska när det är möjligt).

Nya Audi Q7 har svensk säljpremiär våren 2015 med premiär hos Audi-handlarna först under sommaren. Några priser är ännu inte offentliggjorda. Men innan det är dags för provkörningar, test och bilhallspremiär är det salongspremiär i Detroit nästa månad. Det visar därmed tydligt vilken marknad som är den viktigaste för Q7, nämligen den amerikanska.