Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Audi RS3 i två smaker – halvkombi och sedan.Nya Audi RS3 i två smaker – halvkombi och sedan.Nya Audi RS3 i två smaker – halvkombi och sedan.
Nya Audi RS3 i två smaker – halvkombi och sedan. Foto: Audi

Nya Audi RS3 officiell – femman kvar

När en ny generation Audi RS3 gör entré finns det en detalj som stjäl uppmärksamheten mer än något annat – motorn. Har Audi frångått den turbomatade femcylindriga motor som under många år har hyllats unisont? Svaret är... nej!

I och med att Audi A3 dök upp i helt ny skrud under 2020 är det nu dags för prestandaversionen RS3 att göra detsamma. Det rör sig om tredje generationen av den fyrhjulsdrivna busbilen i C-segmentet. Första generationen kom 2011, under sista åren av andra A3-generationen, andra kom 2015 och gick ur tiden för nästan exakt ett år sedan.

Vi börjar förstås med det viktigaste. När första RS3:an kom gjorde den det med en rak, femcylindrig maskin på 2,5 liter som med turboassistans nådde 340 hästkrafter och 450 newtonmeter. När andra kom fyra år senare fanns den omtyckta och omtalade maskinen kvar, men nu med 367 hästkrafter och 465 newtonmeter. Vid uppdateringen som presenterades 2016 och 2017 hade Audi valt att skruva upp siffrorna till 400 respektive 480. Hästkrafter och newtonmeter.
Motorns mångåriga popularitet beror förstås inte enbart på effekten och körbarheten, utan även på motorljudet som de fem cylindrarna bjuder på. Med nya RS3-generationen sägs ljudet vara bättre än någonsin då avgassystemet har försetts med ställbara klaffar med mellanlägen för fylligare ljudbild.

1 AV 4
Foto: Audi
2 AV 4
Foto: Audi
3 AV 4
Foto: Audi
4 AV 4
Foto: Audi

I nya Audi RS3 sitter samma, högt prisade 2,5 TFSI-motor – med samma effekt som tidigare, det vill säga 400 hästkrafter. Maxvridet har däremot höjts ett snäpp och ligger nu jämnt på 500 newtonmeter.
Även om siffrorna är likartade med hur det såg ut tidigare har både effekt- och vridmomentskurvorna förändrats för att bjuda på större nyanser mellan generationerna. Maxeffekten finns från 5 600 till 7 000 r/min och maxvridet från 2 250 till 5 600 r/min.

1 AV 4
Foto: Audi
2 AV 4
Foto: Audi
3 AV 4
Foto: Audi
4 AV 4
Foto: Audi

Motorn är givetvis sammankopplad med en sjuväxlad S tronic-dubbelkopplingslåda, precis som föregångarna. Lådan beskrivs ha fått ”sportigare utväxlingsförhållande och kortar växlingstiderna”. Drivningen sker, som alltid hos RS-modeller, på samtliga fyra hjul.

1 AV 3
Foto: Audi
2 AV 3
Foto: Audi
3 AV 3
Foto: Audi

Nya Audi RS3 gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder, en tid som gäller för både sedanen och halvkombin. Det är tre tiondelar av en sekund snabbare än vad förra generationen klarade av – alltså 4,1 sekunder.
Toppfarten är på sedvanligt vis begränsad till 250 km/h men kan, precis som tidigare, höjas till 280 km/h. En nyhet är dock att även 290 km/h erbjuds, detta i fall med bilar utrustade med med RS-dynamikpaket och keramiska bromsar.

Främre skivorna är mäter 375x36 millimeter och greppas av ok med sex kolvar. Vid kolfiberkeramiska skivor är storleken 380x38 millimeter.Främre skivorna är mäter 375x36 millimeter och greppas av ok med sex kolvar. Vid kolfiberkeramiska skivor är storleken 380x38 millimeter.Främre skivorna är mäter 375x36 millimeter och greppas av ok med sex kolvar. Vid kolfiberkeramiska skivor är storleken 380x38 millimeter.
Främre skivorna är mäter 375x36 millimeter och greppas av ok med sex kolvar. Vid kolfiberkeramiska skivor är storleken 380x38 millimeter. Foto: Audi

Förbrukningen är sannolikt det som är minst intressant med nya Audi RS3. 0,89-0,91 liter per mil säger WLTP-körcykeln enligt det körmönster som kallas för kombinerat. Det motsvarar 203-207 gram koldioxid per kilometer.

Krafterna till respektive bakhjul fördelas numera med hjälp av en ”RS Torque Splitter” med elektroniskt styrd lamellkoppling. Upp till 1 750 Nm kan skickas till respektive hjul. Med denna nyhet hör även två körlägen – RS Torque Rear som tillåter drifting och RS Performance som är framtagen för bankörning.Krafterna till respektive bakhjul fördelas numera med hjälp av en ”RS Torque Splitter” med elektroniskt styrd lamellkoppling. Upp till 1 750 Nm kan skickas till respektive hjul. Med denna nyhet hör även två körlägen – RS Torque Rear som tillåter drifting och RS Performance som är framtagen för bankörning.Krafterna till respektive bakhjul fördelas numera med hjälp av en ”RS Torque Splitter” med elektroniskt styrd lamellkoppling. Upp till 1 750 Nm kan skickas till respektive hjul. Med denna nyhet hör även två körlägen – RS Torque Rear som tillåter drifting och RS Performance som är framtagen för bankörning.
Krafterna till respektive bakhjul fördelas numera med hjälp av en ”RS Torque Splitter” med elektroniskt styrd lamellkoppling. Upp till 1 750 Nm kan skickas till respektive hjul. Med denna nyhet hör även två körlägen – RS Torque Rear som tillåter drifting och RS Performance som är framtagen för bankörning. Foto: Audi

Redan när vi tar fram miniräknaren för att se vad fordonsskatten hamnar på kan vi nästan känna hur plånboken minskar i omfång. Knappt 15 000 kronor i skatt per år under bilens tre första år i livet, därefter knappt 2 500 kronor per år. Vi har beräknat på 207 gram. För 203 gram kan du dra av några hundralappar på nämnda belopp.

https://youtu.be/b0GuV6X7-x0

När vi ändå är inne på summor – nya RS3 Sportback (halvkombi) kostar från 598 000 kronor och nya RS3 Sedan från 607 000 kronor. I höst är det premiär hos de svenska Audi-handlarna.