Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi RS4 Avant officiell – så mycket snabbare

En av de stora prestandanyheterna i Frankfurt – nya Audi RS4 Avant är avtäckt. Under plåten finns Porsches 2,9-literssexa som med turboteknik levererar 450 hästkrafter och 600 newtonmeter. Det gör den mycket snabbare än gamla RS4, men inte snabbare än en viss konkurrent.

I över två år har folk gått och väntat. Senaste generationen A4 och A4 Avant presenterades sommaren 2015 och har därefter imponerat vid både provkörningar och test. Nya S4, även som Avant-variant, har också tittat fram och gjort det med prestanda som näst intill matchar gamla RS4 Avant. Men A4 och S4 är inte riktigt vad de fartälskande ”Audifilerna” vill se. Nu är väntan över, för i Audis monter på bilsalongen Frankfurt står, bland självkörande konceptbilar, nya A8 och bakhjulsdrivna R8, helt nya RS4 Avant. Äntligen, säger många.

Gamla RS4 Avant hade en väldigt omtyckt V8 på 4,2 liter som utan någon som helst överladdning pumpade ur sig 450 härliga hästkrafter och 430 newtonmeter. Nya RS4 Avant har valt en helt annan väg att gå. Den har nämligen av Audis ingenjörer bett om att få den av Porsche utvecklade V6-motorn som finns i Panamera 4S, med andra ord den dubbelturboförsedda maskinen på 2,9 liter. Effekten är densamma som tidigare, det vill säga 450 hästkrafter och därmed samma effekt som i nya RS5 Coupé. Maxvridet är däremot inte detsamma (som i gamla RS4 Avant). Det har ökat till hela 600 newtonmeter och finns tillgängligt mellan 1 900 och 5 000 r/min. Både maxvridet och toppeffekten levereras tidigare och över ett betydligt större spann än i gamla V8:an.

Med denna 2,9-liters TFSI-motor har nya RS4 Avant, som självklart är quattro-fyrhjulsdriven, blivit en riktigt snabb kombi, för vad sägs om 0-100 km/h på 4,1 sekunder? Det är förvisso 0,2 sekunder långsammare än för redan nämnda RS5 Coupé, men det är också 0,6 sekunder snabbare än gamla RS4 Avant. Av en ren händelse är 4,1 sekunder exakt samma tid som snabbaste varianten av konkurrenten C-klass Kombi fixar accelerationssprinten på. Mercedes-AMG C 63 S Kombi gör också 0-100 km/h på 4,1 sekunder.

Det är dock inte enbart drivlinepaketets förtjänst att modellen har blivit så mycket snabbare. Precis som med övriga A4-modeller har även RS4 blivit lättare. Nya RS4 Avant väger in på 1 790 kilo i tjänstevikt, den är alltså inte en lätt pjäs, men det är 90 kilo lättare än föregångaren.

Toppfarten är på sedvanligt vis begränsad till 250 km/h men för den som vill kan man välja till det så kallade RS-dynamikpaketet som flyttar fartbegränsningen till 280 km/h, samma topphastighet som BMW har i M3/M4 med M Driver’s Package och Mercedes i C 63 (S) med AMG Driver’s Package.

Är du intresserad av förbrukningen? Den specifikationen brukar vara underordnad de andra när det rör sig om bilar av den här kalibern, men alla droppar små är både dyra och miljöpåverkande. 0,88 liter per mil enligt NEDC-körcykeln vid blandad körning, det motsvarar 199 gram koldioxid per kilometer. Det är bra mycket bättre än föregångarens 1,07 liter per mil och 249 gram per kilometer. Men frågan är vem som kommer ned i 0,88 liter milen när man har en RS4 Avant i händerna…

V8:an är väck... nu är det V6 med biturbo som gäller.

Audi säger att när de skapade nya RS4 Avant inspirerades de av märkets motorsporthistoria i allmänhet och Audi 90 quattro IMSA GTO i synnerhet. Ni som kommer ihåg Audi 90 quattro IMSA GTO minns det gigantiska kjolpaket denna bil bar på, med stora luftintag i fronten och en grov avgaspipa som stack ut genom passagerardörren.

Riktigt så långt tog inte Audi nya RS4, den har förvisso en aggressiv front med stora luftintag och – så klart – två ovala pipor på var sin sida om diffusorn där bak. Det är lite mer praktiskt med den lösningen.

Jämfört med A4 och S4 har RS4 fått utlagda skärmkanter. Cirka 30 millimeter längre ut sticker dessa, per sida alltså. Jämfört med de frommare modellseriesyskonen har även takvingen gjorts om och förstorats en aning för att optimera luftflödet än mer.

RS-fälgarna är unika för modellen, så även den Nagaro-blå karossfärgen med pärleffekt. Fälgarna mäter för övrigt 19 tum som standard och finns som 20-tummare om så önskas.

Audi virtual cockpit bjuder på RS-specifika grejer, exempelvis G-kraftmätare.

Andra tillval som finns till nya RS4 Avant är LED matrix-strålkastare, RS-sportchassi plus (vanliga RS-sportchassit är standard) med Dynamic Ride Control, keramiska bromsar och RS-sportstolar med bikakemönstrade ytor. Standard är däremot Audi drive select som ger föraren möjlighet att ställa in bilens olika egenskaper enligt ett antal förinställda program eller efter eget behag.

Nya Audi RS4 Avant ska gå att beställa från och med hösten 2017, alltså väldigt snart, medan återförsäljarna får den först i början av 2018. Det är tidigast då du får se bilen i verkligheten, om du nu inte väljer att ta första bästa flyg ned till Frankfurt för att traska runt på bilsalongen i i den tyska staden.

Något svenskt pris finns ännu inte, däremot ett tyskt. Grundpriset är 79 800 euro. I vår valuta blir det med dagens penningkurs 763 000 kronor.