Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi RS4 kommer snart – utan V8

En ny generation Av A4 har tittat fram. Får vi vänta fem år på RS-versionen, precis som vid förra generationsväxlingen? Det verkar inte så. V8 kan vi glömma.

I slutet av förra månaden presenterade Audi nya A4 generation B9. Vad många nu går och väntar på, utöver själva marknadslanseringen, är S- och RS-versionerna. Just sistnämnda, RS4 Avant, fick vi vid generationsskiften mellan B7 och B9 vänta nästan fem år på. 2007 kom A4 B8, 2012 kom RS-versionen.

Enligt Quattro GmbH-chefen Heinz Hollerweger, som har pratat med amerikanska Car and Driver, kommer nya RS4 Avant relativt tidigt i nya A4:ans produktionscykel. Exakt vad det innebär vet vi inte, men några fem år låter det inte som.

Nya S4 kommer under 2016, så kanske under 2017, alltså om två år.

Generation B8, den senaste, av RS4 Avant. Foto: Mattias Rabe Foto: Mattias Rabe

Audis prestandadivisions chef berättade också att V8-motorn, som i dagens generation ger 450 hästkrafter utan överladdning, skrotas till förmån för en sexcylindrig maskin med turboladdning. Den ska leverera med än 420 hästkrafter (RS4 B7 används som måttstock i uttalandet eftersom RS4 B8 inte såldes i USA). Om det blir mer än senaste RS4-generationen återstår alltså att se. Audi lägger inte lika stort fokus på hästkrafter längre utan tänker mer som BMW på vikt och andra köregenskapspåverkande faktorer. Detta i en tid då Mercedes C-klass bjuder på 510 hästkrafter, lika mycket som Alfa Romeo gör med sin nya Giulia.

Det blir alltså bara en RS4 Avant, ingen sedan, precis som med senaste generationen. Den som söker en sedan får i stället vända sitt intresse till RS5 Sportback.