Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi RS5 Coupé officiell

Ut med V8:an och in med en V6-maskin med samma effekt – 450 hästkrafter. Där har du nya Audi RS5 Coupé som har världspremiär på bilsalongen i Genève.

Nya RS5 Coupé är Audi Sports första modell någonsin. Audi Sport är nya namnet på Audis prestandaavdelning, tidigare hette den quattro GmbH, så i grund och botten är de på intet sätt några noviser när det kommer till fart och kraft.

Nya RS5 Coupé har som vi redan berättat en V6-biturbomotor på 2,9 liter som producerar 450 hästkrafter och 600 newtonmeter. Den är i grunden en Porsche-motor, hämtad från Panamera 4S där den levererar 440 hästkrafter och 550 newtonmeter.

Audi har alltså skruvat upp kraften en aning och effekten är densamma som fanns i gamla RS5:ans V8 medan maxvridet har ökat från 430 newtonmeter.

Med mer kraft och lägre vikt (cirka 60 kilo) har RS5:an blivit rejält mycket snabbare. Medan gamla varianten fixade 0-100 km/h på 4,5 sekunder gör nya RS5-generationen samma sprint på 3,9 sekunder. Toppfarten är 250 km/h om man som kund inte väljer till förhöjd toppfartsspärr som innebär att fartökningen avstannar vid 280 km/h.

0,87 liter per mil uppger Audi att modellen drar vid blandad körning, det motsvarar 197 gram koldioxid per kilometer. Det är en minskning med 17 procent då föregångaren drog lite mer än en liter per mil.

De typiska RS-detaljer finns på nya RS5, bland annat de dubbla ovala utblåsen där bak och stora luftintag i fronten. Fyrhjulsdrift också förstås.

Från 80 900 euro kostar modellen i Tyskland när den debuterar i juni.