Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Audi RS6 Avant 2014Nya Audi RS6 Avant 2014Nya Audi RS6 Avant 2014
Nya Audi RS6 Avant 2014

Nya Audi RS6 Avant avslöjad – är galet snabb!

Audis monster har avslöjats! Vi pratar så klart om nya RS6 Avant, Ingolstadts familjemissil som redan i föregående version var brutal – åtminstone rakt fram. Säg hej då till V10:an och 20 hästkrafter. Säg i stället hej till en sanslöst snabb kombi!

Nya Audi RS6 är officiell. All fakta och bilder hittar du här.

Nya Audi RS6 Avant ska inte visas riktigt än. Världspremiären är förmodligen förlagd till antingen Detroitsalongen i januari eller Genèvesalongen i mars (mest troligt), men det bryr vi oss inte om just nu eftersom bilen är avslöjad.

 Det är ryska sajten autowp.ru som har läckt bilder och information om nya RS6 Avant. Här kan vi läsa att V10-motorn i föregående generation fått stryka på foten. En maskin på fem liter som gav 580 hästkrafter (officiellt, inofficiellt snackades det om över 600) och 650 newtonmeter.

 I stället har Audi, helt naturligt enligt deras nya motorfilosofi, valt en V8 på 4,0 liter som med dubbelturbo levererar 560 hästkrafter och 700 newtonmeter. Ja, du läste rätt. Audi har med nya RS6 lämnat hästkraftskriget. 20 färre hästar, men däremot 50 extra newtonmeter.

 Gamla RS6 Avant gjorde 0-100 km/h på 4,6 sekunder och toppade 274 km/h. Nya RS6 ska enligt de avslöjande uppgifterna göra 0-100 km/h på sanslösa 3,9 sekunder! Toppfarten ligger på 304 km/h. En kombi snackar vi om! En kombi som rymmer upp till 1680 liter bagage.

 Drivningen sker på sedvanligt vis på alla fyra hjul. Kraften levereras dit via en åttastegad dubbelkopplingslåda, eller S tronic som Audi kallar den.

Jämförelser? Då tar vi BMW M5 och Mercedes E 63 AMG Kombi utan att tveka. Förstnämnda har lika många hästkrafter som nya RS6 Avant, 560 stycken. 680 newtonmeter finns till hands men den saknar dock fyrhjulsdriften och finns inte som kombi. 0-100 går på 4,3 sekunder och toppfarten når omkring 310-315 km/h när spärren plockats bort. Mercedes har däremot en monsterkombi i sin E 63 AMG Kombi. 525 hästkrafter och 700 newtonmeter, bara drivning på bakhjulen och 0-100 km/h på 4,4 sekunder. 320 km/h påstås den göra när spärren vid 250 km/h är bortplockad.

För en rättvis jämförelses skull plockar vi även med en udda fågel – Cadillac CTS-V Sport Wagon. Kombi, så klart, stor V8 på 6,2 liter, 564 hästkrafter och 747 newtonmeter. 0-100 km/h på 4,0 sekunder och toppfart på 303 km/h. Där har vi bilen som bäst matchar nya RS6 Avant – i prestanda alltså. Och den är bara bakhjulsdriven, bör tilläggas.

 Rent utseendemässigt ser vi att det är en A6 i RS-utstyrsel. De vanliga attiraljerna finns där. Backspegelkåpor i borstad aluminium, två ovala ändrör som pryder RS-diffusorn, grova luftintag i fronten för att ge kylning åt både motor och bromsar. Helheten ger en känsla av att nya RS6 Avant är betydligt lättare i steget än sin föregångare. Gamla RS6 kunde ju knappast beskyllas för att se smidig ut.

 Hur mycket nya Audi RS6 Avant väger vet vi inte ännu, men det är ingen vild gissning att tjänstevikten är betydligt lägre än de dryga 2,2 ton som gamla versionen låg på i tjänstevikt.

 En ny exteriör detalj är i grillen. Det lilla quattro-emblemet som Audi-bilar ofta har (dock inte gamla RS6) har vuxit till sig och stoltserar nu stort och prydligt i grillens nedre del.

 Interiört är det som i vanliga A6 men med sportigare stolar som har rejält med stöd och sömmar i bikakemönster som går igen från grillen, ratt som är platt i nederkant, sportigt pedalställ i aluminium, mycket kolfiber och så klart hastighetsmätare som är graderad till 320 km/h.

 Skulle nya RS6 Avant ligga lika fint mot asfalten som nya RS4 Avant så har RS6 Avant inte bara blivit en fartkung på raksträckan, utan förmodligen också när kurvorna dyker upp.

Om en sedanversion är aktuell återstår att se, men känslan säger att så inte blir fallet utan att RS6 går samma väg som RS4.

Uppdatering

Nu precis, bara ett par minuter efter midnatt, släppte Audi Deutschland några fler bilder på nya RS6 Avant på sin Facebook-sida. De nya bilderna visar en grå bil (se i bildgalleriet nedan) som har lite annorlunda front, bland annat de yttre luftintaget samt grillens nederdel som saknar quattro-utskriften.