Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hans Hedberg

Nya Audi RS6 Avant – tre snabba från provkörningen

En ny generation RS6 Avant väcker alltid uppseende, så även denna gång då modellens specifikationer är vassare än någonsin tidigare. Men siffror på papper är en sak, frågan är om den levererar i verkligheten. Därför har vi skickat ut Hans Hedberg för att reda på det.

Tjena Hans! Nya Audi RS6 ser vass ut på papperet, är det den i verkligheten?

– Den drar iväg som ett skott bara jag duttar på gaspedalen. 600 hästar plockas ur den fyra liter stora V8:an med dubbelturbo. 0-100 km/h på 3,6 sekunder och 250 km/h i toppfart, men jag kör nya RS6 Avant med extra allt som har förhöjd toppfartsspärr som kniper av fartökningen vid 305 km/h. Det innebär också 22-tumshjul med enorma bromsskivor, kolfiberkeramiska förstås, på 440 millimeter. De kostar över 110 000 kronor! Men de gör skäl för pengarna, bilen väger in på drygt 2,1 ton men stoppar raskt. Vikten märks inte.

Bakom den svarta grillen sitter en 4,0-liters V8 på 600 hk och 800 Nm monterad.Bakom den svarta grillen sitter en 4,0-liters V8 på 600 hk och 800 Nm monterad.Bakom den svarta grillen sitter en 4,0-liters V8 på 600 hk och 800 Nm monterad.
Bakom den svarta grillen sitter en 4,0-liters V8 på 600 hk och 800 Nm monterad. Foto: Sagmeister Photography

En stabil pjäs alltså?

– Väldigt. Fyrhjulsstyrningen hjälper till att trolla bort vikten från körupplevelsen. Bakhjulen styr mot framhjulen i låga hastigheter och vid höga farter styr de med. Gör kurvtagningarna enklare och när man ska vända på en trång yta blir manövern lättare tack vare att tekniken kapar 1,1 meter på vänddiametern.

Audi A6-interiören känner vi igen, dock inte körglädjen som i RS6 Avant är på en helt annan nivå. Hans Hedberg tar här en högerkurva och får hjälp av bakhjulen.Audi A6-interiören känner vi igen, dock inte körglädjen som i RS6 Avant är på en helt annan nivå. Hans Hedberg tar här en högerkurva och får hjälp av bakhjulen.Audi A6-interiören känner vi igen, dock inte körglädjen som i RS6 Avant är på en helt annan nivå. Hans Hedberg tar här en högerkurva och får hjälp av bakhjulen.
Audi A6-interiören känner vi igen, dock inte körglädjen som i RS6 Avant är på en helt annan nivå. Hans Hedberg tar här en högerkurva och får hjälp av bakhjulen. Foto: Sagmeister Photography

När kan man köpa denna supersportkombi och till vilket pris?

– Säljstart nu och kostar från 1 110 000 kronor men går så klart att extrautrusta för flera hundratusen kronor. Komma upp i 1,5 miljoner kronor är inte så svårt.

I Teknikens Värld nummer 2/2020 kommer Hans att bjuda på allt du vill veta om nya Audi RS6 Avant, och mycket mer än så. Missa inte det! Tidningen kommer ut den 30 december 2019.