Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi RS7 Sportback är här med 600 hästkrafter

Generation C8 av Audi A7 Sportback presenteras nu i sitt hetaste utförande. Nya RS7 Sportback innehåller samma drivlina som finns i nya RS6 Avant, det vill säga en het V8 på 600 hästkrafter och 800 newtonmeter.

Allt är inte elbilar och konceptbilar på bilsalongen i Frankfurt, där visas nämligen också bilar med gamla hederliga V8-motorer. Nya Audi RS7 Sportback är en av dessa bilar. Den har en turbomatad V8 på 4,0 liter som levererar 600 hästkrafter och 800 newtonmeter. Det är mer än föregångarens 560 hästkrafter och 700 newtonmeter. Föregångaren fanns dock i ett Performance-utförande som hade 605 hästkrafter och 750 newtonmeter. Räkna med att nya RS7, och nya RS6, så småningom kommer i ett liknande utförande.

Nya Audi RS7 Sportback är inte rakt igenom hederligt gammaldags. V8:an har nämligen fått en viss form av elektrisk assistans via ett 48-volts mildhybridsystem, liksom flertalet andra Audi-modeller på senare tid. Tekniken ger lite extra knuff till bilen när föraren så vill, men den kan även använda lagrad energi till att låta bilen frirulla med avstängd motor. Start/stopp-systemet kan också aktiveras tidigare, redan vid 22 km/h stängs motorn av om situationen tillåter det. Så fort framförvarande bil (vid kökörning) börjar rulla startar motorn automatiskt.

Mildhybridsystemet sägs ge bränsleekonomiska fördelar på uppemot 0,08 liter per mil.

RS7 Sportback är utrustad med ytterligare bränslebesparingsteknik, exempelvis cylinderavstängning. Vid motorbelastning som klassas som låg eller medel stänger fyra cylindrar av sig. När cylindrarna 2, 3, 5 och 8 är avstängda är bilen plötsligt bara fyrcylindrig.

Förbrukningen ligger på mellan 11,4 och 11,6 liter per mil beroende på hur RS7 är utrustad, vilket motsvarar koldioxidutsläpp på mellan 261 och 265 gram per kilometer. Siffrorna är så kallade NEDC-korrelerade, det vill säga mätta enligt WLTP men översatta till gamla NEDC-systemet.

V8:an i nya RS7 Sportback för över sina krafter till alla fyra hjulen (quattro) via en åttastegad Tiptronic-automatlåda. I normalfallet når 40 procent av krafterna framhjulen och 60 procent bakhjulen. Om situationen kräver det kan framhjulen ta emot upp till 70 procent och bakhjulen upp till 85 procent. Dock inte samtidigt då det är fysiskt omöjligt.

Torque vectoring-teknik som bromsar det inre hjulparet vid kurvtagning finns förstås för att göra körningen lättare och smidigare. För den RS7-köpare som väljer till Dynamic- eller Dynamic plus-paketen ingår dessutom sportdifferential på bakaxeln som effektivt portionerar kraften mellan bakhjulen för att ge ännu bättre stabilitet.

RS7:an är utrustad med luftfjädring som i normalläget gör att modellen ligger två centimeter närmare marken än en A7 Sportback med standardfjädring. Vid hastigheter över 120 km/h sänks bilen ytterligare en centimeter närmare underlaget.

Fjädringen kan försättas i tre fasta lägen plus ett automatiskt läge. Ett ”lyftläge” finns också om man är rädd att slå i något med exempelvis frontspoilern eller underredet. Då lyfts bilen med två centimeter.

Som standard rullar RS7 Sportback på 21-tummare skodda med 275/35-däck. Som tillval finns 22-tummare med gummi i dimension 285/30. Bakom hjulen döljer sig främre bromsskivor på 420 millimeter och bakre på 370 millimeter. Väljer man till de kolfiberkeramiska skivorna ökar de främre skivorna till 440 millimeter.

Nej, vi har inte glömt prestandan. 0-100 km/h går på 3,6 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h. Den som inte nöjer sig med dubbel motorvägsfart, lite drygt, kan höja toppfartsspärren till 280 km/h med Dynamic-paketet och till 305 km/h med Dynamic plus-paketet.