Nya Audi S8

Nya Audi S8 – direktrapport från provkörningen

Det var ett tag sedan men nu har PeO Kjellström varit ute och farit igen. Denna gång stod nya Audi S8 på menyn, men var intogs måltiden?

– Pamplona i Spanien, du vet där de har den där galna tjurrusningen varje år. Det är inte mindre galet nu. Nya Audi S8 ska slukas under ett par dagar.

 Härligt! Vad är nytt?

– Ja, för det första är den ju baserad på senaste generationen A8. Men det viktigaste bland allt nytt är att de bytt ut V10-motorn mot en V8 på fyra liter med dubbelturbo.

 Är inte det ett nedköp?

– Knappast. Effekten har ökat från 450 till 520 hästkrafter och maxvridet ligger på 650 newtonmeter. Bilen går som ett skott och tiptronic-lådan arbetar föredömligt. 0-100 km/h på 4,2 sekunder, snabbare än BMW M5 och Mercedes S 63 AMG. Toppfarten ska vara begränsad till 250 men det tror jag inte ett dugg på. 

 – Dessutom är motorn snålare än gamla V10:an. Start/stopp är standard. Klarar sig på 1,02 liter milen och förvandlas till en V4 när den körs normalt. Mer om den tekniken kan du läsa i nästa nummer av Teknikens Värld.

 Det är rätt bra siffror för det är rätt mycket bil som bärs upp väl?

– Näst intill två ton väger S8 in på. Men det känns ändå inte speciellt klumpigt. Den dansar in i kurvorna som en balettdansös och när man pressar den i utgången av kurvan går det stabilt med en touch av understyrning. quattro-systemet och sportdiffen i bakaxeln gör vad det ska.

 – Bromsarna, det sitter sexkolvsok fram, nyper till riktigt bra. Men det kan bli ännu bättre om man gör tillvalet keramiska skivor när man lägger order på sin bil.

 Något mer?

– Ja, hela bilen med flera funktioner går att ställa in precis som du vill ha den. Det finns myriader med inställningar, från komfort till riktig sport och du kan alltså skräddarsy din Audi S8.

 Som det ska vara med en bil av den här kalibern. När kommer den till Sverige?

– Till vintern. Priset är inte fastställt men det är inget för dig eller mig. Räkna med 1,1 till 1,2 miljoner.

 Ja, det var lite väl mycket för min del. Men du är välkommen hem till ett lite svalare Sverige i alla fall.

 – Tack, jag kommer med fortsatt förkylning. Nu blir det doktorn!