Nya Audi SQ5 TDI officiell med 347 dieselhästar
När Audi nu presenterar nya SQ5 TDI är det egentligen inte effekthöjningen som är största nyheten utan att den tre liter stora dieselmotorn har försetts med ett turboaggregat, en elektrisk kompressor och ett 48-volts mildhybridsystem. Och ett massivt vridmoment på 700 newtonmeter.
Dieselmotorn är inte på något sätt utdöd. Två år efter presentationen av nuvarande generation SQ5, som då dök upp i TFSI-utförande (det vill säga bensin), visar Audi nu upp SQ5 TDI, med andra ord dieselversionen. Den tyska biltillverkaren gör alltså samma grej med andra generationen SQ5 som med första – erbjuder den i både bensin- och dieselutförande.
Nya SQ5 TDI har precis som föregångaren en 3,0 liter stor dieselmotor, men där slutar likheterna – skulle man kunna säga. Medan föregångaren hade två turboaggregat kopplade till motorn har nya generationen bara ett, men i gengäld har den en elektrisk kompressor som arbetar redan på låga varv, långt innan turboaggregatet har vaknat till liv av avgaserna. Det ska säkerställa åtkomst till höga vridmoment redan från början och turbolagg ska enligt Audi inte existera. Den elektriska kompressorn med ett arbetstryck på 1,4 bar kickas igång till 65 000 varv per minut på bara 0,3 sekunder tack vare en kompakt elmotor med en uteffekt på sju kilowatt (9,5 hk).
PROVKÖRNING: Nya Audi SQ5 TFSI
Även effekt- och vridmässigt skiljer sig nya motorn mot den som satt i gamla SQ5 TDI. Medan gamla hade 313 hästkrafter och 650 newtonmeter (TDI plus-varianten hade 340 hk/700 Nm) har nya SQ5 TDI 347 hästkrafter och 700 newtonmeter. En bit ifrån storebror SQ7 TDI som i övrigt har en liknande konfiguration av drivlinan, dock med en V8-diesel på 4,0 liter och dubbla turboaggregat i stället för ett.
Konstigt nog berättar inte Audi hur snabb nya SQ5 TDI är från stillastående till 100 km/h, däremot säger de att det tar 5,1 sekunder att nå motorvägsfart. Lite luddigt då motorvägsfart är en ganska relativ siffra. Gamla SQ5 TDI gjorde 0-100 km/h på just 5,1 sekunder. Toppfarten ligger på 250 km/h, elektroniskt begränsad förstås.
Förbrukningen redovisas däremot, och det i NEDC-siffror (sannolikt beräknade med WLTP som grund). Mellan 0,66 och 0,68 liter per mil vill SQ5 TDI ha vid blandad körning vilket innebär koldioxidutsläpp på mellan 172 och 177 gram per kilometer.
Förbrukningen hålls i schack med hjälp av ett 48-volts mildhybridsystem (MHEV) som ovan nämnda elektriska kompressor är en del av. En remdriven, kombinerad startmotor/generator (förkortas BAS och står för Belt Alternator Starter) är kopplad direkt till vevaxeln och via ett litiumjonbatteri på 10 Ah under bagageutrymmes golv strömsätts diverse elektriska komponenter i olika situationer. Via en AC/DC-omvandlare är systemet sammankopplat med bilens traditionella elsystem på 12 volt.
Systemet hjälper till att kapa uppemot 0,07 liter per mil genom att bland annat ta vara på energin vid inbromsningar. Vid farter mellan 55 och 160 km/h kan, om körningen tillåter det, motorn gå på tomgång eller till och med stängas av helt i upp till 40 sekunder, så kallad frirullning.
LÄS OCKSÅ: Nya Audi SQ5 har fyra avgasrör – på låtsas
Allt handlar inte enbart om drivlina och elektriska komponenter. Utseendet är vässat för att få till ett utseende som hör till en prestandabil från Audi sport (tidigare quattro GmbH), och chassit har setts över samt försetts med elektroniskt kontrollerade stötdämpare som sänker bilen 30 millimeter närmare backen jämfört med en vanlig Q5. Luftfjädring finns som tillval, liksom 21-tumshjul om man inte nöjer sig med de standardmonterade 20-tumshjulen. Svarta bromsok är standard, de främre med sex kolvar som pressas mot 375-millimetersskivor. Röda ok finns i tillvalslistan.
I Tyskland börjar nya SQ5 TDI säljas i sommar och kostar då från motsvarande 717 000 kronor. Någon svensk prislapp finns inte i skrivande stund.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se