Nya Audi TT officiell – fakta och bilder
Genèvesalongen är i full gång och en av de stora publikdragarna är helt nya, tredje generationen Audi TT. Här kan du läsa allt om nya, mindre, lättare och avskalade TT och TTS.
Som vi kan se i bildspelet nedan flockas Genèvesalongens besökare runt nya Audi TT som är en av årets stora lanseringar på mässan. Sedan lanseringen av första generationen 1998 har Audi TT nått stora framgångar med sin folksportbilsaura och den som har varit rädd för att tredje generationen TT skulle bli större, tyngre och mer komplicerad kan sluta oroa sig nu.
Nya TT är inte bara cirka 50 kilo lättare än sin föregångare, tack vare ökat användande av höghållfast stål och aluminium, den är faktiskt även två centimeter kortare och en centimeter smalare. Det brukar oftast vara tvärtom när en ny modell presenteras. Samtidigt har axelavståndet vuxit med fyra centimeter till totalt 251. Nya TT har alltså betydligt kortare överhäng än tidigare.
Det är inte svårt att se skillnad på nya och gamla TT, för att vara en Audi kan vi se riktigt stora designförändringar. De stora strålkastarna på gamla TT har skrotats till förmån för nya, låga strålkastarinsatser som skuggas av den utskjutande motorhuven. De nya strålkastarna kan för övrigt extrautrustas med Matris-tekniken som ger individuellt reglerbara ljusdioder och dynamiska körriktningsvisare. Grillen har fått Audis nu rådande sexkantiga form men är inte påtagligt större än tidigare. Notera dessutom att de fyra Audiringarna har flyttats upp från grillen till motorhuven, precis som på R8.
Vid lanseringen av första generationen TT dröjde det inte länge innan bilarna började flyga av vägen. Orsaken var den släta bakdelen som inte gav tillräckligt marktryck i hög fart. Problemet löstes med en eftermonterad spoiler som visserligen fick bilarna att hålla sig på vägen men samtidigt förstörde det speciella linjespelet. På nya TT har Audi löst marktrycket med en spoiler som fälls upp ur bakluckan i hastigheter över 120 km/h.
Interiört har det hänt stora saker. Den någorlunda uppmärksamma läsaren ser genast att det inte finns någon stor infotainmentskärm mitt på instrumentpanelen. Audi har rationaliserat hårt inne i kupén och i stället för två skärmar, en med mätare framför ratten och en med navigation och övriga funktioner i mitten. I nya TT visas allt på en 12,3 tum stor TFT-skärm framför föraren. Skärmen och MMI-systemet drivs av en Tegra 30-grafikprocessor. Man kan välja mellan en klassisk vy med hastighetsmätare och varvräknare i förgrunden eller en infotainmentvy där navigationskartan är centrerad. I TTS finns en tredje sportvy där varvräknaren puttas fram till förgrunden.
Instrumentpanelen har en helt ny design och sedd ovanifrån ska den enligt Audi se ut som en flygplansvinge. Sedd från förarplats dominerar de runda luftutsläppen som ser ut som små turbiner och inkluderar reglage och display för klimatanläggningen.
Hur det är ställt med nya TT:s användbarhet vet vi inte än men enligt de officiella siffrorna har bagageutrymmet vuxit med 13 liter till totalt 305. De bakre stolsryggarna kan fällas framåt för att underlätta lastning av stora föremål.
Nya TT kommer till Sverige under hösten och gör det med tre fyrcylindriga turbomotorer med 184–310 hästkrafter. Svagast är dieselalternativet 2,0 TDI som ger 184 hästkrafter och 380 newtonmeter. Den fås med manuell sexväxlad låda och framhjulsdrift. 0-100 km/h går på 7,2 sekunder och toppfarten är 235 km/h. Genomsnittsförbrukningen anges till 0,42 l/mil. Den ska inte släppa ut mer än 110 g/km och Audi tycker att den är så snål att den kommer att få tilläggsnamnet ultra.
2,0 TFSI ger 230 hästkrafter och 370 newtonmeter. Med manuell låda och framhjulsdrift går 0-100 km/h på 6,0 sekunder. Toppfarten begränsas elektroniskt till 250 km/h. Om man väljer att betala extra för sexväxlad dubbelkopplingslåda (S-tronic) och fyrhjulsdrift går 0-100 km/h på 5,3 sekunder.
TTS drivs av samma fyrcylindriga tvålitersmotor men här är effekten uppskruvad till 310 hästkrafter och maximalt vridmoment är 380 newtonmeter. Manuell låda är standard men S-tronic med launch control finns som tillval. TTS har fyrhjulsdrift och adaptiva stötdämpare (Magnetic Ride) som standard.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se