Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Audi TT Roadster officiell med fakta och bilder

Är du sugen på nya Audi TT men vill inte ha något annat än himlen som tak? Då kommer Audi med lösningen på Parissalongen där nya Audi TT Roadster ska presenteras med fällbart tygtak och 90 kilo mer på vågen.

I våras premiärvisades nya Audi TT på Genèvesalongen och när det nu vankas Parissalong är det dags för den öppna versionen – Audi TT Roadster och sportvarianten TTS Roadster.

Roadster-versionen av nya TT är mer eller mindre precis som man hade kunnat vänta sig. Audi, till skillnad från till exempel BMW, framhärdar med tyg som material när man bygger fällbara tak. TT Roadster har ett tak konstruerat av magnesium, aluminium, stål, plast och så klart tyg. Konstruktionen väger 39 kilo, tre kilo lättare än på gamla TT Roadster, och viks ihop i en Z-form. När taket är ihopfällt ska det inte inkräkta på bagageutrymmet som rymmer 280 liter. Två elmotorer fäller taket upp och ned på tio sekunder och manövern kan utföras i farter upp till 50 km/h. Ljudnivån i kupén när taket är uppfällt ska vara upp till sex decibel lägre än tidigare. Nackvärme och vindavvisare finns för att höja komforten i nedcabbat läge.

Förvandlingen från coupé till cabriolet gör att TT Roadster väger 90 kilo mer än coupéversionen. Motormässigt blir det dock ingen skillnad, precis som coupén introduceras TT Roadster med motoralternativen 2,0 TDI ultra med 184 hästkrafter och 2,0 TFSI med 230 hästkrafter. Den senare finns även i ett 310-hästarsutförande och då byter bilen namn till TTS Roadster och gör 0-100 km/h på 4,9 sekunder, 3 tiondelar långsammare än TTS Coupé.

Försäljningen av nya TT Roadster startar i Sverige i november och de första bilarna kommer hit under första kvartalet nästa år.