080624-peugeot-psa-motor

Nya bensinmotorer med utsläpp under 100 g/km från Peugeot

Peugeot har redan ett gäng snåla motorer på sitt program, både diesel och bensin. Nu ska de satsa ännu snålare genom att utveckla en helt ny bensinmotorfamilj som släpper ut mindre än 100 gram koldioxid per kilometer. De lanseras under 2011 och tar plats i närmare en fjärdedel av koncernens bilar.

Av alla bilar som såldes under 2007 i Europa och som släpper ut mellan 121 och 130 gram koldioxid per kilometer, så har 30 procent av dessa ett Peugeot-emblem i fronten. Nu vill den franska biltillverkaren ha en större del av den kakan och dessutom satsa lägre – under 100 gram per kilometer.

Peugeot har beslutat att bygga två nya fabriker där 500 anställda ska tillverka nya snåla bensinmotorer. Det är en enlitersmotor med tre cylindrar på mellan 70 och 100 hästkrafter. Motorn kommer efter lanseringen 2011 att ta plats i upp till en fjärdedel av PSA-koncernens bilar (Peugeot-Citroën). Några förbrukningssiffror uppger Peugeot inte i dagsläget, men enligt obekräftade uppgifter ska motorerna erbjuda en bränsleekonomi som understiger dagens snåla dieselmotorer.

Motorerna kommer till en början att byggas i Peugeots franska fabrik som byggs ut till 2011, för att sedan bredda produktionen till Östeuropa under 2012.

Läs mer