Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bentley

Nya Bentley Flying Spur officiell

För nästan två år sedan presenterades senaste Bentley Continental GT, nu täcks sedanversionen Flying Spur av. Men som man tidigare har gjort klart ska versionerna skilja sig åt mer än tidigare och när vi ser bilderna på tredje generationen Flying Spur är det bara att hålla med.

Framtill märks mest en vräkigare grill och en kylarprydnad i form av ”Flying B” som kan sänkas ner elektriskt – för första gången på en Bentley. Baktill ser vi förutom ett sedanstuk ljuskällor som för tankarna till suven Bentayga med geometri i form av bokstaven B. Continental GT har små ellipser till baklampor som i alla fall för undertecknads tankar till gamla tiders Ford Taunus 12M.

Foto: Bentley

Liksom hos Bentayga finns här luftintag på framflyglarna, även de i formen av bokstaven B. Hos Flying Spur är de betydligt mer utdragna än på suven.

Under skalet känns det mesta igen. Modellen debuterar med märkets välkända W12 motor på sex liter med ett maximalt effektuttag på 608 hästkrafter och ett vridmoment på 900 newtonmeter. Det är nog för att ta den 2 437 kg tunga (torrvikt) bilen till 100 km/h på 3,8 sekunder och ge den en topphastighet på 333 km/h. Såväl en V8:a som V6:a som laddhybrid dyker upp senare.

Foto: Bentley

Bilen bygger liksom Continental GT på den nya MSB-plattformen som delas med Porsche Panamera. Hos Flying Spur har den i millimeter tänjts till 5 316 i längd, 1 978 i bredd, 1 484 i höjd och 3 194 mellan hjulaxlarna. Det betyder dimensioner likt som hos föregångaren även om axelavståndet har växt med 13 centimeter och understryker sedankaraktären.

Fick det där sista dig att börja se åt annat håll är det värt att berätta att nya Flying Spur kommer med fyrhjulsstyrning – för första gången hos en Bentley. I övrigt är det samma doningar som hos Continental GT som gäller, fyrhjulsdrift som prioriterar kraft till bakhjulen samt en åttaväxlad dubbelkopplingslåda från ZF.

Foto: Bentley

Invändigt hittar vi ett baksäte kalibrerat för två samt en interiör som känns igen från Continental GT förutom andra fläktutblås på mittkonsolen.Nya Flying Spur kan beställas i EU-länder samt Norge, Israel, Schweiz, Turkiet och Ukraina i höst. Leveranserna startar tidigt 2020. Några priser bekräftas inte men i Storbritannien nämns ett startpris på 185 000 pund (närmare 2,2 miljoner kronor), det är cirka 15 000 pund mer än för utgående version av Flying Spur.

https://youtu.be/K5hegk22kjk