Foto: Bentley Motors

Nya Bentley Flying Spur Speed officiell

Bentley låter W12-motorn leva kvar ytterligare några år och därför presenteras nu Flying Spur Speed med 635 hästkrafter, 900 newtonmeter och 0-100 km/h på 3,8 sekunder.

För drygt tre år sedan inleddes produktionen av tredje generationen Bentley Flying Spur med W12-motor. Sedan dess har en V8-variant, som vi provkörde i fjol, introducerats, så även en laddhybridversion. Dessutom har W12-alternativet nyligen försvunnit ur utbudet, men kommer nu tillbaka i ett lite annorlunda utförande och under annat namn – Flying Spur Speed.

I Flying Spur Speed producerar den sex liter stora W12:an 635 hästkrafter och 900 newtonmeter, samma siffror som i Flying Spur W12-versionen som togs ur produktion i våras. Dock har effekt- och vridmomentskurvorna justerats en aning och maxeffekt nås nu vid 6 000 r/min och maxvridet finns tillgängligt mellan 1 500 och 5 000 r/min.
Kraften når alla fyra hjul via en åttaväxlad dubbelkopplingslåda från ZF, en låda som kalibrerats på samma vis som i sportiga lillebrorsan Continental GT.

1 AV 2
Foto: Bentley Motors
2 AV 2
Foto: Bentley Motors

Accelerationen till 100 km/h går på 3,8 sekunder och toppfarten anges till 333 km/h. Känns siffrorna igen? Jo, de är identiska med de som nedlagda Flying Spur W12 uppvisade.
Däremot är siffrorna ett snäpp vassare än hos Flying Spur S (V8-versionen) som når 100 km/h på 4,1 sekunder och toppar 318 km/h. Den har förvisso ”bara” 550 hästkrafter och 770 newtonmeter men väger å andra sidan mer än hundra kilo mindre.

I komfortläget distribueras uppemot 480 newtonmeter av kraften till Flying Spur Speeds framaxel. I sportläget, där helt andra egenskaper efterfrågas, begränsas fördelningen till framhjulen till maximalt 280 newtonmeter. Bakhjulen får helt enkelt mer att säga till om.
Sportläget ändrar även karaktär på motor, transmission och chassi.

1 AV 2
Foto: Bentley Motors
2 AV 2
Foto: Bentley Motors

För att Speed-versionen inte ska kunna tas för att vara en Flying Spur med V8 har den fått några detaljer unika för modellversionen, bland annat nya 22-tumsfälgar, Speed-emblem på både ut- och insida samt en speciell tvåfärgskombination på inredningen. Tillvalslistan är lång och möjligheterna är många, bland annat finns Styling Specification och Blackline Specification. Förstnämnda adderar detaljer i kolfiber, exempelvis frontsplitter och bakvinge, och sistnämnda ersätter ljusa exteriördetaljer med svarta.