Nya bilar för stora för parkeringsrutorna

Bilarna blir allt större men parkeringsrutornas storlek förblir intakt. Därför stiger antalet parkeringsskador visar en ny rapport.

Det är den brittiska skadereglerarföretaget Accident Exchange som presenterar nya siffror om det stigande antalet parkeringsskador man har att göra med. I år steg de med åtta procent och utgör 30,85 procent av företagets alla ärenden och har de senaste tolv månaderna omfattat kostnader om 1,4 miljarder pund (nästan 16 miljarder kronor). Och det är bilarnas storlek som pekas ut som huvudorsak.

En brittisk parkeringsruta mäter 4,80 meter på längden vilket rimmar illa med många moderna bilars storlek. Som exempel nämns modeller som Mercedes GLS och Audi Q7 som båda är längre än fem meter. Att inte få plats i parkeringsrutan är dock inte stora suvar ensamma om, även större mellanklassare som Ford Mondeo och Vauxhall (Opel för vår del) Insignia är längre än vad rutan tillåter.

Och de brittiska myndigheternas rekommendationer att rutorna ska vara 2,4 meter tycks inte räcka. Bilar tenderar att bli allt bredare, exempelvis är nya Volvo XC90 hela 214 centimeter bred inklusive ytterbackspeglarna. Ibland är svängrummet för dörröppning helt enkelt inte tillräckligt, om man inte är väldigt aktsam.

Att nästan alla i undersökningen, 87 procent, uppgav att de följer parkeringsanvisningar belyser djupet av problemet, menar Accident Exchange.