Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya ”bilmålvaktslagen” fick bil bortforslad

Nu har första bilen någonsin forslats bort med hjälp av den skärpta lagstiftning som ska hindra bilmålvakter från att bedriva verksamhet.

Bilmålvakter har under flera år varit ett växande gissel i Sverige, framför allt i Malmö. En bilmålvakt är en person som av någon anledning registreras som ägare av ett fordon som denna inte brukar. Oftast är kompensationen någon form av penningersättning. Brukaren av bilen har på så viss undkommit skatter och böter eftersom det är ägaren, bilmålvakten i det här fallet, som får ta den ekonomiska biten. Bilmålvakten bryr sig oftast inte om ekonomiska krav på grund av bilägandet eftersom denna person oftast saknar tillgångar och därför inte kan utmätas av Kronofogden.

Sveriges värsta bilmålvakt hade i våras 1 929 bilar registrerade på sig.

Men sedan 1 juli i år finns en ny lag som ska komma åt bilmålvakterna. Från och med halvårsskiftet följer nämligen skatter och böter med bilen, inte ägaren. Det innebär att om en bil drar på sig stora skulder så kan exempelvis en kommun forsla bort bilen till dess att skulderna är betalda eller så kan Kronofogden beslagta bilen och sälja den exekutivt.

Nu har den nya lagstiftningen använts i ett verkligt fall för första gången. I Malmö i måndags forslade kommunen bort en röd Renault Megane som stod parkerad på Kalendegatan i centrala delarna av stan, en gata där det råder parkeringsförbud. Sedan 1 juli, när nya lagen trädde i kraft, har bilen dragit på sig obetalda p-böter på 23 000 kronor, varav 7 800 kronor har förfallit.

Ägaren till bilen måste nu punga ut med 25 000 kronor (böterna plus avgift för bortforsling) för att få tillbaka sin bil från kommunen. Det är dock tveksamt om ägaren väljer att lösa ut sin bil eftersom en Megane från omkring millennieskiftet inte i närheten är värd 25 000 kronor. Kommunen lär få satsa på en utmätning via Kronofogden och på så vis få in en mindre del av beloppet.

Sydsvenskan uppger att ägaren av den bortforslade bilen äger ytterligare fem bilar varav en har en skuld för obetald fordonsskatt.

En annan effekt som Malmö Stad noterat efter att den nya laget trätt i kraft är att allt fler bilägare/brukare betalar parkeringsavgift. Detta gäller även de bilar som står registrerade på bilmålvakter.