Nya bilskatten påverkar bilförsäljningen
Bil Sweden har summerat april månad sett till nybilsförsäljningen i Sverige och noterar några utstickande detaljer; fler ny bilar registrerades under månaden, supermiljöbilarna ökar kraftigt och den nya bonus/malus-baserade fordonsskatten som införs i sommar har börjat visa sig.
Registreringen av nya bilar i april stod sig stark visar statistiken som Bil Sweden har tagit fram. Jämfört med april månad i fjol, som var ett rekordår, ökade antalet registreringar med 12,3 procent. Ökningen kan delvis förklaras av att antalet röda dagar var två färre i år än förra året på grund av en tidigare påskhelg, men den förklaringen sägs stå för ungefär tio procent. Därmed låg den naturliga ökningen på omkring två procent.
Totalt handlar det om 34 215 nya bilar som registrerades under april månad, vilket kan jämföras med 30 476 bilar under samma månad i fjol. Hittills i år har det registrerats 121 612 nya bilar i landet, bättre än fjolårets motsvarande siffra om 119 880 bilar. Ökningen är dock ganska modest – 1,4 procent.
Framför allt var det företagsbilarna, det vill säga bilar registrerade på juridiska personer, som drog upp förra månadens totalsiffra. Dessa registreringar ökade nämligen med 15 procent, vilket kan jämföras med nybilsregistreringar på privatpersoner som ökade med ”enbart” åtta procent.
Supermiljöbilarna starkt uppåt
De så kallade supermiljöbilarna, det vill säga bilar som släpper ut maximalt 50 gram koldioxid per kilometer, tog ett bra kliv uppåt under april. De ökade nämligen med 86 procent jämfört med samma månad förra året. Supermiljöbilarna har nu en andel på 6,1 procent av den totala marknaden. Samma period förra året var andelen 3,7 procent.
Dieselbilarna kraftigt nedåt
I april 2017 utgjorde dieselbilarna 52,9 procent av den totala försäljningen. I april 2018 utgjorde de endast 39,3 procent. Tappet är kraftigt sett över ett år, men branschen tror att minskningen nu har avklingat för att ligga på nivåer runt 40 procent.
– Det är viktigt och komma ihåg att alla nya dieselbilar uppfyller de strängare Euro 6-kraven och flertalet har även så kallad AdBlue teknik som kraftigt reducerar kväveoxidutsläppen. Detta innebär att kväveoxidutsläppen från hela dieselbilsflottan kommer att minska i takt med att gamla dieselbilar skrotas ut och nya dieselbilar med avancerad reningsteknik tillkommer. Dessutom kommer de energieffektiva dieselbilarna att behövas för att vi ska klara klimatmålen till år 2030, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman (som tidigare var elbilstillverkaren Nevs vd).
Bonus/malus-effekt
Den 1 juli träder det nya fordonsskattesystemet i kraft med så kallad bonus/malus-funktion. Det innebär att utsläppssnåla bilar som elbilar, laddhybrider och gasbilar åtnjuter bonusar som påverkar skatten positivt sett ur plånbokens perspektiv, och att bilar som förbrukar mer energi – bensin-, dieselbilar samt vanliga hybrider – får dras med högre skatter under tre år.
Denna reform tros synas i bilregistreringsstatistiken månaderna innan den träder i kraft, och enligt Bil Sweden såg man denna tendens redan i april och som väntas öka än mer kommande två månader. Svenska folket köper bilar nu för att få dem registrerade innan 1 juli och på så viss undvika kraftigt förhöjd skatt. Exempelvis kostar en dieseldriven Opel Insignia Country Tourer i dag 5 118 kronor i årlig skatt, från och med den 1 juli kostar den (om bilen registreras den 1 juli 2018 eller senare) 11 728 kronor.
Fler exempel på hur nya skatten påverkar olika bilmodeller ser du i vår unika tabell nedan.
Så här kommer bonusarna för olika laddhybrider att se ut från och med den 1 juli 2018. Elbilarna åtnjuter maximal bonus om 60 000 kronor.
Tips: Scrolla tabellerna vänster/höger om du inte ser samtliga kolumner direkt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se