110604-bmw-1-serie

Nya BMW 1-serie läckt!

Ibland håller sig inte hemligheter hemliga så länge som det är tänkt. Nästa generation BMW 1-serie skulle inte visas offentligt förrän vid Frankfurtsalongen till hösten. Tack vare en bildläcka kan vi dock visa den redan nu.

Tanken var att den nya generationen av BMW:s lilla golfklassmodell 1-serie skulle presenteras offentligt först i höst, i samband med Frankfurtsalongen. Men saker blev inte som BMW hade tänkt sig, redan nu har dock officiella bilder läckt ut via den tyska motorsajten Motor-Traffic.

 

Även om stora delar av dragen känns igen från nuvarande 1-serie, så går det inte att ta miste på att det rör sig om en helt ny modell. Nya 1-serie blir nio centimeter längre än dagens modell och således förmodligen en aning rymligare. 

 

Motorutbudet förmodas börja på 116i (med 136 hästkrafter) på bensinsidan, samma motor som använts i Mini, men justerad för att kunna monteras i längsled. Vad gäller dieslarna börjar programmet på 116d (med 116 hk). Vid introduktionen finns även 118i (170 hk, bensin), 118d (143 hk, diesel) och 120d (184 hk, diesel) tillgängliga. Samtliga bensinmotorer blir turboladdade. Fler motoralternativ lär dyka upp så småningom, liksom tredörrarsmodell och coupé/cabriolet. Coupémodellen förväntas dyka upp kring 2013. Kanske får vi även denna gång se en 1-serie M Coupé i slutet av modellens livscykel. Prissättningen blir överlag jämförbar, eller något högre än dagens 1-serie som tillverkats sedan 2004.

 

Det har tidigare spekulerats i att BMW är på väg att göra som Audi och numrera coupémodellerna mellan sedanerna (jämför Audi A4/A5, A6/A7) vilket skulle kunna förklara varför man har registrerat namnrätten för en potentiell 2-serie, som vi kunde berätta om tidigare i veckan.

 

 

Läs mer

Test och provkörningar

Externa länkar

BMW 1-serie på Motor-Traffic.de

BMW 1-serie på Inside-line