Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW

Nya BMW 1-serie officiell – mindre och framhjulsdriven

Framhjulsdriven, mer kompakt och smart i paketeringen men samtidigt tuffare till formen. Här har du nya BMW 1-serie.

Arbetet med nya BMW 1-serie har ni kunnat följa här på teknikensvarld.se i form av spionbilder. Senast var det bilder på inredningen som visade ett tydligt släktskap med den större 3-serien (läs vår första provkörning av modellen här).

Nu är tredje generationen 1-serie officiell och med det genomgår modellen den största förändringen sedan starten 2004 – till dags dato har 1,5 miljoner exemplar byggt. Tekniskt skett skiftar bilen från bak- till framhjulsdrift och bygger på samma UKL-plattform som Mini och BMW-modellerna X1, X2 och 2-serie Active Tourer/Gran Tourer.

Foto: BMW

Till dimensionerna har 1-serie krympt med fem millimeter på längden och är nu 4 319 millimeter lång. Trots att även axelavståndet har krympt med två centimeter får baksätespassagerarna mer utrymme än hos föregångaren: 33 millimeter för knäna, 19 millimeter för huvudet och 13 millimeter för armbågarna. På bredden och höjden har bilen dock växt med 34 respektive 13 millimeter och mäter på dessa punkter 1 799 respektive 1 434 millimeter.

1-serie, som bara kommer i femdörrarsutförande, har sett till siffrorna sett blivit mer kompakt och praktisk men knappast blekare till formen sett. Framtill hittar vi större njurar (förvånad?) och tiltade strålkastare. Baktill finner vi en design med lägre och bredare lampdesign av L-typ samt ett rejält karossveck mellan dessa som på den större 3-serien. Även i profil har det hänt saker. Fönsterlinjen är utdragen och sluttar mer uppåt bak. C-stoplen har ett helt nytt modernt stuk, lite som på på tidigare nämnda X2.

Foto: BMW

Invändigt luktar det 3-serie som sagt med digital förarmiljö och med en upp till 10,25 tum stor skärm på mittkonsolen även om nya 1-serie och förstår dina gester. Nytt för 1-serie är tillgången till panoramaglastak.

Drivlinemässigt debuterar bilen med fem motoralternativ: tre dieslar och två bensinare med effektuttag på maximala 116 till 306 hästkrafter. 116d, 118d och fyrhjulsdrivna 120d xDrive gäller för dieslarna och 118i och M135i xDrive, även den fyrhjuldriven, i bensinväg. Standard är sexväxlade manuella lådor för de mindre motorerna med en sjustegad dubbelkopplingslåda som tillval. De fyrhjulsdriva alternativen kommer med en åttastegad dubbelkopplingslåda som även finns som tillval till 118d.

Foto: BMW

Nya BMW 1-serie gör publik debut 25-27 juni i BMW Welt i München för att i höst ta sig an bilsalongen i Frankfurt i september.

https://youtu.be/QChsyt0Puw8