Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya BMW 3-serie Touring – första bilderna

Här har du de första bilderna som avslöjar formerna på nya generationen BMW 3-serie Touring, betecknad F31. Med lite fantasi vet du nu hur kombiversionen av nya klassledaren ser ut.

Det tillhör inte ovanligheterna att förestående bilmodeller i förtid avslöjas på ett eller annat vis. Ofta är det patentbilder som läcker ut, så även denna gång. Men BMW har lärt sig sin läxa sedan patentbilder föreställande nya generationen 1-serie i tredörrarsutförande läckte ut på Internet i december förra året.

 När det gäller patentbilderna på nya BMW 3-serie Touring har biltillverkaren från München tänkt till. I stället för att skicka in bilder på en komplett bil har man valt att skicka in karossdelarna var för sig. Det hela förmodligen tänkt att göra det knepigare för obehöriga att se bilens former.

 Men tack vare patentbilder som visar bakluckan, bakskärmarna och bakre stötfångaren, var för sig, kan vi exempelvis se att nya 3-serie Touring får kraftigt framåtlutande D-stolpar, än mer än vad dagens E91-generation har. Att få detta lite sportigare och tuffare utseende kostar så klart i bagageutrymmesmässigt, men nya 3-serie Touring blir av allt att döma ändå aningen rymligare än sin föregångare då den är totalt nio centimeter längre. Hjulbasen är också utökats. Precis som på sedanmodellen, som vi nyligen testat och utsett till klassens nya ledare, gör de fem extra centimetrarna gott för innerutrymmet. Speciellt i baksätet kommer dessa tillgodo.

 

På bakluckan kan vi även se ett nytt designtilltag. Den lilla spoileraktiga knyck som finns på sedanversionen finns även på kombiversionen. Lite som det ser ut på nya 5-serie Touring (F11) och såg ut på E39 Touring (förrförra generationen 5-serie), om än lite mer tilltaget.

 Bakljusen ser ut att få i stort sett samma utformning som på sedanmodellen. Dock verkar de på kombimodellen sträcka sig aningen lägre fram över bakskärmarna.

 Från C-stolparna och framåt blir utseendet precis som på BMW 3-serie Sedan, därmed finns det inga bilder på karossdelarna från denna del av bilen. För att ta del av karossdelarna som är unika för Touring-modellen klickar du dig in på autoforum.cz.

 När det gäller tekniken, så som drivlina, chassikomponenter och annat, blir det mer eller mindre detsamma som på sedanmodellen. Motormässigt betyder det en bred palett med både bensin- och dieselalternativ. Från 320i till 335i samt från 316d till 320d – i dagsläget. Fler alternativ kommer så småningom. En 320d EfficientDynamics Edition lär också dyka upp, precis som hos sedansyskonet.

 En hybridversion, ActiveHybrid 3, kanske också är aktuell. Sedanmodellen är snart här i hybridutförande och är det något BMW skulle satsa på är det den drivlinan i kombiformat.

 Fyrhjulsdrift, xDrive, är också aktuellt för kombin F31.

 När det är världspremiär för nya BMW 3-serie Touring vet vi egentligen inte. Naturligt hade varit på bilsalongen i Genève i mars, men eftersom det är knappt tre veckor dit och det har varit oroväckande tyst kring 3-serie Touring kanske någon av salongerna senare i år är inplanerad. Säljpremiär är det hur som helst senare i år, någon gång under hösten.