Nya BMW 3-serie visar nosen

En helt ny generation BMW 3-serie är på inmarsch, och en första bild som avslöjar detaljer på modellen har nu dykt upp på nätet.

I går släppte BMW information om vad de ska visa upp på bilsalongen i Paris med start om ett par veckor. I den informationen nämns fyra nya modeller – Z4, X5, 8-serie och M5 Competition – men inte ett ljud om nya 3-serie. Märkligt kan man tycka, nya 3-serie är ju klar för avtäckning. Det kan vara så att BMW mörkar 3-series entré nere i Paris, men det kan också vara ett tecken på att BMW har planerat ett fristående event för nya generationen – antingen innan eller strax efter Mondial de l’Automobile Paris, som Parissalongen så tjusigt heter på franska.

Hur det än blir med den saken så får vi nu äntligen, för första gången, se nya BMW 3-serie träda fram. Bilen saknar den maskering vi har sett den bära de senaste ett, två åren. I stället har den försetts med en negligé-liknande duk som avslöjar en hel del av vad som döljer sig undertill.

Här ser vi instrumentklustret i nya 8-serie. Nya 3-serie får något liknande.

Först och främst ser vi de nya strålkastarna som med DRL-slingorna påminner en hel del om motsvarigheterna hos nya 8-serie. Strålkastarna är av LED-typ och vi kan förmodligen också räkna med att BMW:s laserteknik hittar till strålkastarna i 3-serie, då som extrautrustning likt till det är till bland annat 5-serie och nya X5.

En annan tydlig detalj som syns genom skynket är njurarna som skiljer de båda strålkastarna åt. Dessa är betydligt större än vad de är på dagens generation, F30 kallad. Kromlisten runt dem är också mer utmärkande. Vi ser också att njurarna inte längre skiljs åt av en yta lackerad i karossfärgen, i stället de så tajt placerade, på grund av sin storlek, att endast kromlisten ryms.

Bilden, som efter att den letat sig ut på Internet har bekräftats som äkta av BMW, sägs visa M Performance-modellen M340i, det vill säga den nya 3-serie som kommer att bjuda på mest prestanda, till dess att en ny generation M3 gör entré.

Enligt obekräftade förhandsuppgifter kommer den att plocka sin kraft ur en rak treliterssexa (något annat vore väldigt, väldigt otippat) som ger någonstans runt 360 eller 370 hästkrafter.

Nya BMW 3-serie Touring har premiär något senare. Foto: CarPix

Nya 3-serie sägs vara ”halare” än någonsin, med ett väldigt lågt Cw-värde på 0,23. Den sägs också vara uppemot 55 kilo lättare än föregående generation. Tillsammans med nyutvecklade och förbättrade motorer kommer bränsleekonomin nå nya nivåer för 3-serie.

En kombiversion, Touring som man säger nere i Bayern söder om Ingolstadt, kommer också. Den har premiär några månader efter sedanvarianten. När nuvarande 5-serie presenterades kom sedanen ut i oktober medan kombin höll på sig till och med februari året därpå.