Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100624-nya bmw 5-serie
100624-nya bmw 5-serie
100624-nya bmw 5-serie
100624-nya bmw 5-serie

Nya BMW 5-serie är slutsåld

Nya BMW 5-serie är en succé på många sätt – även försäljningsmässigt. Nu rapporterar BMW att modellen är helt slutsåld på alla marknader och att leveranstiderna har blivit långa.

Är du på väg till din BMW-handlare i helgen för att lägga en beställning på nya 5-serie i sedanutförande så får du vara beredd på att vänta tre till fyra månader innan bilen levereras. Anledningen är modellens försäljningssuccé runt om i världen. I Europa, där nya 5-serie hade säljtstart för tre månader sedan, är bilen slutsåld och i USA, där bilen påbörjade sin försäljning för en vecka sedan, gäller detsamma – BMW hinner inte tillverka i samma takt som försäljningen.

– 5-serien är kärnan i BMW och vi visste att den skulle bli väldigt viktig för oss. I USA där den säljer riktigt bra kommer den att stå för 15-17 procent av hela vår verksamhet, sa BMW:s marknads- och försäljningschef Ian Robertson i går på en bilindustrikonferens i spanska Bilbao. Detta skriver Bloomberg News.

Bilanalytikern George Stuerzer på UniCredit i München tror att anledningen till nya 5-seriens succé stavas ny mer tilltalande och mindre kontroversiell design samtidigt som den stjäl stora marknadsandelar från Audi A6 som i nuvarande generation är i slutet på sin livscykel.

Nu är det goda tider för premiumtillverkarna. Audi, BMW och Mercedes säljer alla riktigt bra och deras globala siffror för maj månad jämfört med samma månad förra året visar på uppgångar med 15, 11 respektive 17 procent. Bakom Mercedes fina siffra ligger främst framgångarna med nya E-klass.

Läs mer

Test och provkörningar