Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya BMW 5-serie gjorde bra ifrån sig i Euro NCAP:s krocktest

Så har då även nya BMW 5-serie generation G30 krocktestats av Euro NCAP och säkerhetsbetyget blev högsta möjliga, det vill säga fem stjärnor.

BMW 5-serie har inte alltid gjort toppenbra ifrån sig i Euro NCAP krocktest. De tre första generationerna (E12, E28 och E34) krocktestades aldrig av den enkla anledningen att Euro NCAP bildades först 1997. E39-generationen (1994-2004) var först ut att genomgå Euro NCAP:s testomgång och nådde bara upp till fyra stjärnor av fem möjliga. Efterföljaren E60 (2003-2010) lyckades inte bättre utan fick även den fyra stjärnor. Det var först när förra generationen, F10 (2010-2017), kom som 5-serie för första gången nådde upp till full pott – fem stjärnor.

Nu har alltså nya generationen, G30, krocktestats av den europeiska säkerhetsorganisationen och trots tuffare tester och bedömningspunkter erhöll även denna sjunde generation 5-serie högsta betyget fem stjärnor. Något annat var väl egentligen inte att vänta då BMW:s på senare år har börjat prenumerera på högsta betyget (bortsett från Z4 som som endast fick tre stjärnor för två år sedan, mycket beroende på den gamla konstruktionen). En miss av 5-serie hade blivit något av en akilleshäl för modellen då konkurrenter som exempelvis nya Mercedes E-klass och Volvo S90 och V90 har fått väldigt höga betyg och poäng.

LÄS OCKSÅ: Provkörning av nya BMW 5-serie

I skyddet av vuxna fick nya 5-serie 91 av 100 möjliga poäng. Höga poäng delades ut i frontalkrocktestmomentet liksom i de moment där påkörning från sidan och sidokollision mot stolpe (eller träd) simuleras. Vissa poängavdrag gjordes, bland annat för att knäkrockkudden på förarsidan inte blåstes upp korrekt och tillräckligt snabbt för att kunna ge det skydd den är tänkt att utgöra. BMW hävdar däremot att knäkrockkuddeproblemet inte är något deras egna tester har kunnat uppvisa. Förhoppningsvis gräver de djupare i detta utan att lämna det åt slumpen.

I denna gren erhöll de båda konkurrenterna Mercedes E-klass och Volvo S90/V90 högre poäng, nämligen 95 av 100 möjliga.

I skyddet av barn nådde nya BMW 5-serie upp till 85 av 100 poäng genom att klara sig bra på de flesta punkter förutom de krafter som nådde bröstkorgen hos en 6-åring. I detta hänseende rankas skyddet endast som medelbra.

Mercedes E-klass lyckades bättre än 5-serie i detta testmoment med 90 poäng. Däremot anses Volvo S90/V90 av Euro NCAP vara sämre än 5-serie då de svenskar modellerna endast fick 80 poäng.

I skyddet av fotgängare kan nya 5-serie stoltsera med höga 81 poäng av 100 möjliga. Det är näst högsta poängutdelningen de två senaste åren, endast slagen av – och det kan tyckas vara lite lustigt på grund av biltypen – Toyota Hilux som i fjol fick 83 poäng när modellen är extra säkerhetsutrustad (annars får den 73 poäng).

Att nya 5-serie har en aktiv motorhuv som lyfter sig när en fotgängare körs på hjälper till att höja poängutdelningen. Det gör att islagsytans hårdhet minskar då risken för att slå i underliggande hårda motordetaljer reduceras. Däremot anses stötfångare ge ett dåligt skydd mot regionerna kring bålens nedre del hos fotgängaren.

I denna gren slog alltså 5-serie de båda konkurrenterna E-klass och S90/V90 som tidigare fått 77 respektive 76 poäng.

Sett till förarstödsystemen fick BMW 5-serie 59 poäng av 100 möjliga, alltså inget att skryta om, framför allt då många andra bilar har fått högre poäng. Inte minst då Volvo S90 och V90 kan skryta med 93 poäng. Mercedes E-klass fick 62 poäng, bättre än 5-serie men inte med stor marginal.

Upp till bevis i svårare USA-test

Förra generationen 5-serie gjorde bra ifrån sig hos Euro NCAP men misslyckades i IIHS svårare krocktest där frontalkrock med liten överlappning ingår, en gren där framför allt Volvo har triumferat sedan testmomentet introducerades för några år sedan.

IIHS har ännu inte krocktestat nya 5-serie men lär så ske inom kort och då hoppas vi få se att BMW har lärt sig av tidigare misstag.

Vill du fördjupa dig i nya BMW 5-series krocksäkerhet och säkerhetsbetyg hänvisar vi dig till Euro NCAP:s webbplats.

Bra att känna till

Diskussionerna under våra krocktestartiklar brukar landa i att Euro NCAP:s krocktest inte är ett kvitto på hur krocksäker en bil är. Inte sällan sägs det att allt fokus på alla elektroniska säkerhetssystem är fel väg att gå samt att fotgängarskyddet är oväsentligt för att det inte berör dem som åker i bilen – och därför har detta ingenting med krocksäkerhet att göra. Visst, krasst sett är det en korrekt analys och av just den anledningen ska själva stjärnbetyget, fem stjärnor i fallet med nya 5-serie, ses som ett komplett säkerhetsbetyg.

Vill man däremot veta hur KROCKsäker en bil är gäller det att slå ett öga på de båda delmomenten vuxenskydd och barnskydd (som var för sig innehåller än mer godis att läsa om, bland annat skyddet mot pisksnärtskador). Det är klassiska krocktestgrenar. Det är inte alls jobbigt, som vissa vill få det till, att behöva ägna ytterligare ett par minuters läsning för att fördjupa sig i krocksäkerheten. Ska man köpa en ny bil för flera hundratusen kronor är det väl värda minuter att lägga.

Precis som titeln på en bok kan inte stjärnbetyget återberätta allt innehåll med några få symboler/ord.

https://youtu.be/f5HXYUKzFY0